Zdravlje / Zavarajte mozak: Dvije stvari koje su ključne za stvaranje dobrih navika

21. 12. 2019. u 20:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Nerijetko je veći izazov pronaći vrijeme u danu za trening, nego ga odraditi. Tako je i sa svim drugim zdravim navikama. Studija objavljena u časopisu Obsesity pokazala je da je najlakši način za mijenjanje navika, djelovati po tom pitanju odmah  jutro.

To bi značilo da ukoliko želite početi vježbati, ustanite ranije i odradite trening odmah ujutro. Voditelj istraživanja Dale Bond i njegov tim proučavali su navike i karakter 375-ero ispitanika - riječ je o ljudima koji su izgubili 15-ak kilograma i uspjeli cijelu godinu održavati novu težinu.

Pokazalo se da su većini zajedničke dvije stvari:

  • Njih 61 posto vježba uvijek u isto vrijeme
  • Gotovo polovica, 47,8 posto, svoje treninge odrađuje u rano jutro. 

Usvajanje navike redovnog vježbanja puno će ići lakše ako će to biti prva aktivnost koju ćete činiti ujutro. Automatizam je druga bitna stavka, a u ovom slučaju to znači - izvući se iz kreveta i uskočiti u patike još sneni, dok mozak još nije potpuno aktivan. 

Najvažnija stvar u formiranju navika je rutina. Ako i ne možete vježbati odmah ujutro, vježbajte bilo kada kasnije u danu, no neka bude u isto vrijeme. Bit će vam puno lakše. Rutina je ključ svega.

"Primjerice, konstantnim treninzima odmah nakon posla, odlazak s posla spojit će se s odlaskom na trening", objašnjava autor studije. 

NEMA KOMENTARA