Zašto vam grah nekad ne ispadne dobar? Odgovor je u ovih pet grešaka
S dolaskom hladnih dana, sve češće nam na pamet pada tanjir toplog, domaćeg graha. Ako planirate da ga kuhate danas ili sutra, vrijedi znati gdje se najčešće griješi. Ovo su zamke koje mogu pokvariti i najbolju namjeru.
1. Pogrešno vrijeme kuhanja
Grah nema univerzalno pravilo, sve zavisi od sorte i toga je li svjež ili suhi. Suhi grah zna tražiti i do dva sata kuhanja, posebno ako je stariji ili nije dobro namočen. Cilj je jednostavan: mora biti potpuno mekan.
Mladi grah, kao i onaj koji je bio zamrznut, gotov je znatno brže, obično za pola sata. U oba slučaja, provjeravajte ga tokom kuhanja jer je to jedini siguran način da ne završi kao kaša ili polusirov. S druge strane, ako ga kuhate u pretisu, vrijeme kuhanja (prethodno namočenog) graha je 30 minuta.
2. Preskačete ili skraćujete namakanje
Suhi grah traži strpljenje. Idealno je da odstoji u vodi najmanje osam sati, a najbolje preko noći. Nekada se namakao i cijeli dan. Pravilo je jednostavno: na jednu šaku graha ide oko deset malih šoljica hladne vode.
Ako ste u žurbi, postoji i "brza pomoć": grah prelijte vrućom vodom, pustite da ključa tri minute, skinite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji barem sat vremena.
Slaven Kovačević je kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH na izborima 2026.
3. Štedite na povrću
Bez bogate povrtne baze nema dobrog graha. Luk, bijeli luk, mrkva, paradajz, peršunov i celerov korijen daju prirodnu slatkoću i dubinu okusa. Što ga je više, to je varivo punije i zaokruženije.
4. Pretjerujete sa suhim mesom
"Dimljeni šmek" je poželjan, ali u mjeri. Previše suhog mesa i kobasica lako nadvlada povrće i "pojede" njegovu aromu. Dobar grah traži ravnotežu, ne dominaciju.
5. Teška ruka sa začinima
Sol je najveći neprijatelj graha, pogotovo kad koristite slano suho meso. Zato sol dodajte oprezno i po potrebi na kraju. Paprika, biber i feferoni su stvar ukusa: neko voli vatreno, neko blago, grah trpi oboje, ali samo ako se ne pretjera.
Bonus savjeti za grah "za pamćenje": Lovorov list treba dodati tek pred kraj kuhanja da ne zagorča, kašika zaprške ili malo pasirane mrkve zgusnut će grah prirodno i, konačno, grah koji se jede dan poslije kuhanja je najbolji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.