Zašto treba jesti sezonsko voće i povrće

Radiosarajevo.ba
Zašto treba jesti sezonsko voće i povrće
Wikipedia / Ilustracija/Voće
Kada jedete namirnice tokom njihove sezone, jedete ih najzdravije, najukusnije i onda kada su gotovo najjeftinije.

Stručnjaci ističu nekoliko najvažnijih razloga zbog kojih bismo svi trebali početi jesti sezonske namirnice.

Jeftinije su

Postaje sve teže hraniti se zdravo i ukusno. Jesti sezonski znači poštedjeti novčanik, a istovremeno u namirnicama uživati onda kada su najzdravije.

Boljeg su okusa

Za većinu je okus hrane jednako važan kao i cijena. Kada jedete sezonske namirnice, jedete ih onda kada su najukusnije. Tokom godine brojne namirnice, koje izgledaju prekrasno, dolaze iz raznih dijelova svijeta i sve su, samo ne ukusne i zdrave.

Zdravije su

Za uzgoj namirnica tokom njihove sezone potrebno je koristiti manje hemijskih tvari koje omogućavaju njihov rast i dozrijevanje. Naučnici su dokazali da pesticidi mogu povećati rizik od nastanka raznih bolesti.

Najbolje povrće

Bob

Ovo je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka poznata čovjeku. Pripada porodici mahunarki. Odličan je izvor proteina i složenih ugljikohidrata, a sadrži malo masti. Odličan je jer odgovara svakom režimu prehrane, a naročito je dobar za vegane i vegetarijance. Također je dobar izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline, vitamina A i niacina.

Brokula

Brokulu možete pripremati na razne načine, neki je čak jedu sirovu kao dodatak salatama. Odličan je izvor vitamina A i C, i folne kiseline i vlakana. Nemojte je previše kuhati jer ćete u velikoj mjeri smanjiti razinu hranjivih tvari, naročito topivih vlakana, vitamina C i folne kiseline.

Boranija

Odličan su izvor vlakana, vitamina A, C i folne kiseline. Možete ih kuhati, dinstati ili dodavati u salate. Boranija je zdrava i stručnjaci ističu da su jedan od najboljih izvora proteina.

Luk

Luk je jedna od najzdravijih namirnica svijeta, koja je i više nego pristupačna. Sirovi luk je odličan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline.

Gljive

Iako postoje razne vrste gljiva, mali broj njih je jestiv. Kultivirane gljive su dostupne tokom cijele godine, ali u maju njihova prava sezona tek započinje. Odličan su izvor riboflavina, niacina, folne kiselina, a nedavno istraživanje je pokazalo da su odličan izvor i vitamina D, koji je neophodan za pravilnu apsorpciju kalcija. Gljive možete pripremati u obliku umaka, na roštilju ili kao dodatak salatama i raznim jelima.

Rabarbara

Ovo je jako stara biljka koja ima odlična ljekovita svojstva. Jedino su stabljike rabarbare jestive, a neki spojevi listova su toksični. Ljekovita svojstva rabarbare dolaze iz njezinog korijena.

Špinat

U maju započinje prava sezona špinata. U ovo doba je najzdraviji i najukusniji. Odličan je izvor vitamina A, C, E, folne kiseline, kalcija i željeza. Intenzivnog je i neobičnog okusa, koji ne odgovara svima.

Najbolje voće

Jagode

Ukusne su i popularne. Sadrže malo kalorija, odličan su izbor vitamina C i topivih vlakana. Možete ih pripremati na razne načina ili jesti svježe, bez ikakvih dodataka.

Kupine

Pripadaju skupini bobičastog voća. Ukusne su i zdrave. Dobar su izvor vitamina A, folne kiseline, kalija i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i mangana.

Borovnice

Brojna istraživanja su pokazala da borovnice imaju odlična ljekovita svojstva. Njihovo antioksidacijsko djelovanje će smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina C, K i mangana.

Dinje

Neobičnog su okusa koji je kao stvoren za tople dane. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Među najboljim su izvorima vitamina A, C i kalija.

Ananas

Iako je dostupan tokom cijele godine, u maju počinje prava sezona ananasa. Sad je najukusniji i najjeftiniji. Odličnog je i osvježavajućeg okusa. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, tiamina, a odličan je izvor vitamina C i mangana, piše centarzdravlja.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije