Zašto su muškarci skloniji zaspati - nakon dobrog seksa

Radiosarajevo.ba
Zašto su muškarci skloniji zaspati - nakon dobrog seksa
Foto: Pinterest / Ilustracija
Zapamtite, to što partner utone u san odmah nakon seksa, ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se osjeća ugodno u vezi!

Hemikalije u muškarčevom tijelu se mijenjaju nakon orgazma. Oslobađa se biokemijski prolaktin, fizički mijenja njegovo tijelo i čini ga umornim - objašnjava David McKenzie, seksualni terapeut iz Vancouvera u Kanadi.

Dodatno pojašnjenje imaju liječnici Mark Leyner i Billy Goldberg, autori knjige Zašto muškarci zaspu nakon seksa?

"Smatra se da napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa", kažu, piše 24sata.hr.

Dodaju kako postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon seksa, ali zna se da nakon se orgazma u tijelu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin, te stvaraju osjećaj pospanosti, prenosi Reader's digest.

Kažu kako postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa po kojima je spajanje muškog i ženskog tijela "sveta radnja" koja povećava svijest usmjeravanjem energije i podizanjem parova na novu razinu. Seks i orgazam su vrhunac duhovne svijesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je vanjski jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutarnja eksplozija energije pa žena ne doživljavaja njezin gubitak te je u stanju grliti se i pričati satima nakon seksa.

S tom teorijom se donekle slaže i Laurie Betito, psihologinja iz Montreala specijalizirana za seksualnost.

"Žene vole obraditi svoja iskustva nakon seksa, a time i imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, bit će još manje nakon vođenja ljubavi", govori ona.

Inače, seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno djeluje na vezu. Evo kako povećati mogućnost maženja nakon seksa:

- Ljubav vodite prije obroka - doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.
- Budite intimni navečer, prije omiljene emisije.
- Izbjegavajte seks jako kasno navečer, jer ćete oboje vjerojatno odmah zaspati.
- Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta - najbolje je da se nađu negdje u sredini pa odvoje 15-ak minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije