Zašto su hurme, slatki zdravi zalogaji

Radiosarajevo.ba
Zašto su hurme, slatki zdravi zalogaji
Pixabay / Hurme

Nepravedno zapostavljena, hurma je slatkiš među voćem koji organizmu može donijeti brojne koristi.

Plodovi braon boje izvor su selena, bogati su vlaknima i antioksidansima, a zbog visokog sadržaja fosfora zovu ih i hranom za mozak.

Važno mjesto na trpezi hurme zauzimaju u arapskim zemljama, ali u ostatku svijeta nisu tako često zastupljene i to najčešće su sušene.

Njima se, kao slatkišu iz prirode, okreću oni koji izbjegavaju šećer. Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke za organizam važne materije koje se teže nalaze u namirnicama „običnog“ menija. Među njima prednjači selen.

Ovaj antioksidans jača imunitet, efikasan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a smanjuje i rizik od pojave raka. Selen je važan i za rad štitne žlijezde, jer u slučaju nedostatka dolazi do hormonskog disbalansa.

Hurme sadrže lutein i zeaksantin, poznati i kao „vitamini za oči“. Lutein i zeaksantin ubrajaju se u grupu karotenoida.

Među korisnim materijama koje hurme sadrže nalazi se i fosfor koji igra važnu ulogu u radu mozga. Zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bave intelektualnim radom.

Zahvaljujući visokom sadržaju prirodnih šećera - glukoze, saharoze i fruktoze – smeđi duguljasti plodovi korisni su i u ishrani onih koji troše dosta energije.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je odlična zamjena za običan šećer. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi i zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bore protiv viška kilograma, piše Recepti.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije