Zašto se pojavljuje strah od starenja i kako ga pobijediti?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto se pojavljuje strah od starenja i kako ga pobijediti?
Foto: Pixabay / Vrijeme

Strah od starenja se naziva još i gerontofobija, a radi se o iracionalnom strahu koji može biti popraćen raznim fizičkim ili psihičkim promjenama.

Osoba koja ima ovaj strah se može bojati vlastite starosti i problema koje starost nosi ili se može bojati drugih starih osoba, prenosi N1.

Zašto se pojavljuje strah od starenja?

Strah od starenja se nerijetko javlja kod mlađih osoba, a nastaje kao posljedica učenja u djetinjstvu, odnosno preuzetog ponašanja od roditelja ili zbog određene doživljene traume povezane sa starijim ljudima. Na primjer, negativna razmišljanja roditelja o starijim ljudima mogu bitno utjecati na formiranje negativnih stavova djeteta, a jednako tako i prisustvo sprovodima maloj djeci može ostaviti dugoročnu traumu.

Kako prepoznati strah od starenja?

Gerontofobija se može prepoznati po drugačijem odnošenju osobe prema starim ljudima. Nekada ova osoba neće htjeti ni pričati o starosti, a često će i izbjegavati bilo kakvo druženje s nekim starijim od sebe. Jednako tako, ova osoba može imati i napadaje panike i izraženu anksioznost kod samog spominjanja starosti, a bojat će se i vlastitog starenja.

Osobe koje se boje starenja mogu biti potpuno zdrave, ali ih pomisao na starenje užasava i budi niz tjelesnih simptoma kao što su:

– gubitak apetita
– gubitak kose
depresija
– nemogućnost racionalnog razmišljanja
– ubrzano disanje
– znojenje

Može se pojaviti i strah od promjene izgleda, kod muškaraca od ćelavosti, zatim strah od gubitka samostalnosti i usamljenosti, bolesti, kao i strah od odlaska u dom za penzionere te na kraju strah od smrti. Također, osobe koje imaju strah od starenja na starenje gledaju kao na manu koju žele otkloniti.

Kako se tretira strah od starenja?

Kao i svaka fobija i ova se može tretirati uz stručnu pomoć i psihoterapiju. Pomoći može bihevioralno-kognitivna terapija, ali i određeni lijekovi. Najvažnije je da osoba prihvati starenje kao normalan proces i nauči živjeti s njime. Također, pomoći mogu i neki savjeti kako uživati u životu, napraviti određene promjene i samim time sretno ostarjeti.

Kako sretno starjeti?

Prije svega, potrebno je da osobe prihvate kako su promjene koje se događaju, kao i samo starenje normalan proces i da uživaju u njima, ali i da što manje misle o budućnosti i što ona donosi. Važnu ulogu ima i prehrana bogata vitaminima, vlaknima i mineralima koji se dobivaju kroz povrće, voće, cjelovite žitarice i orašaste plodove.

Osim toga, pomoći može i vježbanje tri puta sedmično ili hodanje svaki dan oko pola sata. Dobro spavanje je isto bitno, jer spavanje manje od osam sati može utjecati na kvalitetu života, ali i skratiti život. Sretne misli mogu doprinijeti i boljem životu. Točnije, pozitivno gledanje na životne situacije može produžiti život. Ovdje može pomoći i bogat društveni život koji skreće negativne misli o starenju, a vraća dobro raspoloženje i smanjuje stres.

Dakle, strah od starenja je iracionalan strah koji se može pojaviti kod mladih, ali i kod starijih osoba. Važno je shvatiti kako se radi o normalnom i prirodnom procesu koji treba prihvatiti te promijeniti određene navike koje će osigurati sretno starenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije