Napravite jeftinu masku koja usporava starenje kože

Radiosarajevo.ba
Napravite jeftinu masku koja usporava starenje kože
Pinterest / Ilustracija

Da li ste se ikada zapitali kako to da žene u Japanu imaju tako lijepu i nježnu kožu i mladoliko lice, kakvu to masku koriste. Vjerovali ili ne njihova tajna krije se u zrnima riže.

Mi vam otkrivamo recept za odličnu masku koju možete stavljati na kožu dva do tri puta sedmično.

Riža ima iscjeliteljsko dejstvo

Da li ste znali da se riža smatra kozmetičkim sredstvom koje iscjeljuje?  Prebogat je vitaminima grupe B koji pospješuju rast ćelija, usporavaju njihovo starenje i poboljšavaju snabdijevanje krvi u koži. Pirinač je jednom riječju odlično sredstvo za blistav izgled lica.

Koriste ga vijekovima, a posebno je cijenjen u receptima koje koriste ljepotice iz Japana. Uz dodatak meda, čija ljekovita svojstva i ne treba nabrajati, dobit ćete savršenu masku za kožu.

Kako bi kožu održale u besprijekornom stanju i kako bi spriječile njeno prijevremeno starenje, žene u Japanu koriste masku od pirinča. Ova ljekovita maska za lice sa rižom, mlijekom i medom, postat će i vaša omiljena, jer nakon njene upotrebe koža postaje nježna, veoma meka, baršunasta i blistava, piše lepaisrećna.rs.

Priprema:

Uzmite 2-3 supene kašike riže i skuhajte je na uobičajeni način, dok dobro ne omekša. Odvar, tj. vodu u kojoj se kuhala koji ćete kasnije iskoristiti, procijedite i ostavite u posebnu posudu.

Prokuhanu rižu properite vodom i dodajte u njega jednu supenu kašiku toplog mlijeka. Promiješajte smjesu dok se ne ujednači i u nju dodajte jednu supenu kašiku meda.

Umijte lice mlakom vodom, očistite ga i masku nanesite u debljem sloju na očišćenu kožu lica i vrata. Poslije pola sata nježnim pokretima pamučnim peškirom ili vatom uklonite masku i umijte se odvarom (vodom) pirinča. Odvar se priprema tako što se biljka stavi u hladnu vodu, postepeno zagrijava i na kraju kuha.

Osim navedenih korisnih osobina riže, njen odvar odlično hidrira kožu lica, sadrži antioksidanse i poseduje apsorbujuće svojstvo ultravioletnih zraka. Pored toga u stanju je da veže bakar, usporavaju formiranje melanina i samim time sprječava nastajanje pigmentnih fleka i usporava starenje kože.

Odvar pirinča možete čuvati u frižideru četiri dana. Koristite ga ujutro i uveče kao losion za lice. Možete ga zalediti i koristiti kao kocku leda za brisanje lica. Dok odvar možete da koristite nekoliko dana, masku od zrna riže morate praviti svaki put iznova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije