Zasladite dan uz kolač 'sedmo nebo': Kada ga probate shvatit ćete zašto se tako zove
Sedmo nebo je kolač od pjenastih kora od oraha i kokosa sa sočnom kremom od čokolade.
Kolač je zbog svojih kora od bjelanaca lagan i odličan za toplije dane.
U nastavku pročitajte recept.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Sastojci
- 8 bjelanaca
- 200 g šećera
- 250 g mljevenih oraha
- 2 kašike brašna
Kokos kora:
- 5 bjelanaca
- 5 kašike šećera
- 100 g kokosa
Krema:
- 13 žumanaca
- 250 g šećera
- 100 g crne čokolade
- 250 g putera
Priprema
Pripremite tepsiju 42x32 cm, izmiksajte bjelanjke u snijeg, dodajte brašno i orahe i sve izmješajte. Stavite u tepsiju i peći oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Koru ćete kasnije prerezati po pola.
Napravite lažne kremšnite koje se tope u ustima
Umutiti bjelanca sa šećerom u snijeg, a zatim dodajte kokos. Rasporedite po tepsiji i stavite peći na 15 minuta. Za kremu umutite žumanca i šećer da se volumen udvostruči i cijela masa posvijetli. Stavite da se kuha na pari i kuhajte sa stalnim miješanjem 10-12 minuta. Nakon toga dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Maknite s vatre da se ohladi. Kad se ohladi, umutite puter i podijelite kremu na dva dijela.
Prvu koru prerežite na podlozi, poprskajte kore mlijekom i pričekajte da se upije pa namažite pola kreme. Prije stavljanja kokosove kore istu poprskajte mlijekom i namažite ostatak kreme. Preko stavite orah koru i ostavite sve malo u frižider da se poveže. Otopite čokoladu sa uljem, pa ostavite da se ohladi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.