Zasladite dan uz kolač 'sedmo nebo': Kada ga probate shvatit ćete zašto se tako zove

1
Radiosarajevo.ba
Zasladite dan uz kolač 'sedmo nebo': Kada ga probate shvatit ćete zašto se tako zove
Foto: Printscreen / Kolač sedmo nebo

Sedmo nebo je kolač od pjenastih kora od oraha i kokosa sa sočnom kremom od čokolade.

Kolač je zbog svojih kora od bjelanaca lagan i odličan za toplije dane.

U nastavku pročitajte recept.

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

Sastojci

  • 8 bjelanaca
  • 200 g šećera
  • 250 g mljevenih oraha
  • 2 kašike brašna
Kolač sedmo nebo

Kokos kora:

  • 5 bjelanaca
  • 5 kašike šećera
  • 100 g kokosa

Krema:

  • 13 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 100 g crne čokolade
  • 250 g putera

Priprema

Pripremite tepsiju 42x32 cm, izmiksajte bjelanjke u snijeg, dodajte brašno i orahe i sve izmješajte. Stavite u tepsiju i peći oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Koru ćete kasnije prerezati po pola.

Napravite lažne kremšnite koje se tope u ustima

Napravite lažne kremšnite koje se tope u ustima

Umutiti bjelanca sa šećerom u snijeg, a zatim dodajte kokos. Rasporedite po tepsiji i stavite peći na 15 minuta. Za kremu umutite žumanca i šećer da se volumen udvostruči i cijela masa posvijetli. Stavite da se kuha na pari i kuhajte sa stalnim miješanjem 10-12 minuta. Nakon toga dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Maknite s vatre da se ohladi. Kad se ohladi, umutite puter i podijelite kremu na dva dijela.

Prvu koru prerežite na podlozi, poprskajte kore mlijekom i pričekajte da se upije pa namažite pola kreme. Prije stavljanja kokosove kore istu poprskajte mlijekom i namažite ostatak kreme. Preko stavite orah koru i ostavite sve malo u frižider da se poveže. Otopite čokoladu sa uljem, pa ostavite da se ohladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije