Zapečene palačinke po ovom su receptu pravi specijalitet zahvaljujući jednom detalju
Nema rastezanja kora, nema odmrzavanja lisnatog tijesta, nema veze što se niste sjetili kupiti cannellone - samo se trebate potruditi ispeći nekoliko palačinaka.
Ako ste raspoloženi za nešto ukusno, toplo i zapečeno, imamo super prijedlog.
Dok mutite tijesto za palačinke i dok ih pečete, pristavit ćete luk da se dobro ispirja, a zatim mu dodati mljeveno meso. Pečene palačinke zatim ćete lijepo zapeći i eto vam poslastice koja je izvrsna i sutradan.
Protesti širom Izraela, građani traže ostavku Netanyahua: "Srušit ćemo vas"
Recept smo vam već zapravo otkrili, ali evo da ne bude zabune oko količina i tačnog redoslijeda, a otkrit ćemo vam i šta se treba napraviti s napunjenim palačincima prije nego što ih stavite u rernu - ključno je za sočnost.
Sastojci
- 300 g mljevenog mesa
- 250 g brašna
- 250 ml kiselog vrhnja
- 250 ml mlijeka
- 100 ml mineralne vode
- 2 jaja
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 kašičica senfa
- malo tabasca (po želji)
- ulje
- sol
- biber
Ukus i tradicija: Isprobajte recept za pitu s jabukama
Priprema
Pomiješajte jedno jaje i 150 ml mlijeka. Dodajte im brašno i malo soli, dobro promiješajte pa ulijte mineralnu vodu i malo ulja. Dobro izmiješajte, pustite da se odmori pola sata pa pecite palačinke.
Dok se smjesa za palačinke odmara, nasjeckajte luk pa ga ispirjajte na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte mu nasjeckanu mrkvu i pirjajte dok mrkva ne počne omekšavati.
Dodajte meso, sol i biber te pirjajte uz povremeno podlijevanje vodom po potrebi. Kad je gotovo, sklonite s vatre, malo ohladite, provjerite treba li još soli pa mu dodajte senf i malo tabasca.
Palačinke napunite smjesom od mesa, poredajte ih u posudu za pečenje pa ih prelijte mješavinom preostalog jajeta i mlijeka s kiselim vrhnjem te zapecite na 200 stepeni 20 minuta, prenosi Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.