Zamijenite svoju jutarnju rutinu: Kako ispravno početi jutro

1
Radiosarajevo.ba
Zamijenite svoju jutarnju rutinu: Kako ispravno početi jutro
Foto: riversidecorporatewellness.com / Ilustracija

Iako mnogi svoj dan počnu uz jutarnju šoljicu kafe mnogi naučnici tvrde da je najbolje početi ipak sa laganim jutarnjim vježbama.

Ukoliko se odlučite na ovu zdravu naviku da jutro počnete sa vježbama to će značajno utjecati na vaše zdravlje, vitku liniju ali i na stres na koji smo često naviknuti tokom dana.

Vježbanje, kao što to već znamo, pojačava lučenje takozvanog hormona sreće, a vaš dan će biti sigurno vedriji.

Ove supernamirnice pomoći će vam da smršate, održite zdravlje i budete produktivniji

Ove supernamirnice pomoći će vam da smršate, održite zdravlje i budete produktivniji

1. Istezanje

Nedugo nakon buđenja savjetuju se vježbe istezanja koje će svakako dobro doći vašem tijelu kao priprema za trening koji slijedi.

2. Lagane jutarnje vježbe

Kratki trening u jutarnjim satima koji ne bi trebao trajati duže od pet minuta je idealan za početak novog dana.

Vježba 1

Iz stojećeg položaja savijte i podignite koljeno u visini kukova. Obratite pažnju na to da prste gurate prema gore. Zadržite se u tom položaju 10 sekundi, a vježbu možete ponoviti 10 puta svakom nogom.

Vježba 2

Iz stojećeg položaja napravite iskorak prema naprijed sa jednom nogom. Obratite pažnju da vam leđa budu ispravljena. Zadržite se u tom položaju 10 sekundi, a vježbu ponovite 10 puta sa svakom nogom.

Vježba 3

Iz stojećeg položaja spustite se u polu čučanj, dok su vam leđa ispravljena. Nije potrebno da se spuštate u duboki čučanj. Ponovite ovu vježbu 10 puta.

Koliko dugo treba držati plank? Za vidljive rezultate jedna stvar je puno važnija od minutaže

Koliko dugo treba držati plank? Za vidljive rezultate jedna stvar je puno važnija od minutaže

Vježba 4

Iz ležećeg položaja sa savijenim nogama u koljenima podignite kukove dok se oslanjate samo na stopala. Pazite na položaj ruku, obzirom da one moraju biti uz tijelo. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi, a ovaj postupak ponovite 10 puta.

Vježba 5

Postavite se u ležeći položaj, ispružite ruke i noge. Nakon toga, podignite trup i noge prema gore, rukama trebate dodirnuti koljena, a pri tome obratite pažnju na to da ne savijate noge niti ruke. Vježbu ponovite 10 puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije