Zanimljivosti koje niste znali: Sve dobrobiti kafe za zdravlje

1
Radiosarajevo.ba
Zanimljivosti koje niste znali: Sve dobrobiti kafe za zdravlje
Foto: Pexels / Ilustracija

Ljubitelji kafe tvrde da će ih ona razbuditi brže od bilo kog drugog napitka, a prema istraživanjima, nudi i određene dobrobiti za zdravlje.

O čemu se tačno radi za "Health" je otkrila svjetski poznata nutricionistkinja Sintija Sas.

1. Kafa podstiče dobro raspoloženje

Jedna nedavna studija potvrdila je ono u šta je veća nas vjerovala: Kafa je napitak sreće! Naučnici su povezali čin ispijanja kafe sa pozitivnim emocijama poput zadovoljstva, prijateljstva, mira i sreće. Istraživanja su Također potvrdila da ispijanje ovog napitka nema negativnih posljedica na naše emocije.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kafa ima nevjerovatan okus, ali da li je piti na prazan želudac?

Kafa ima nevjerovatan okus, ali da li je piti na prazan želudac?

2. Sadrži antioksidante

Kafa je i bogat izvor antioksidanata koji mogu da spriječe ili uspore razvoj bolesti čiji su uzrok slobodni radikalni, odnosno nusproizvodi ćelija naših organizama koji se hrane kiseonikom.

Zbog toga, neki naučnici vjeruju da antioksidanti smanjuju rizik od raka. Naučnici Također smatraju da unošenjem kafe u organizam, unosimo i dovoljne količine antioksidanata.

Antioksidanti iz kafe su povezani sa zaštitom zdravlja srca zbog sastojaka koji smanjuju mogućnost za upalne procese.

3. Može da umanji šanse da se razvije dijabetes tip 2

Analizom proteklih istraživanja, naučnici su prije dvije godine zaključili da kafa smanjuje rizik od nastanka spomenute bolesti za šest posto, a na svaku novu šolju koju popijete ovaj postotak se povećava za istu brojku. Stručnjaci vjeruju da su za to zaslužni antioksidanti i protivupalna svojstva iz kafe.

4. Štiti i od drugih bolesti

Istraživanja pokazuju da ispijanje kafe može da znači i zaštitu od razvoja raka, Parkinsonove i bolesti srca. Također, štiti od kognitivnog propadanja i spriječava nastanak moždanog udara.

5. Uz nju je svaki napor lakši

Nekoliko studija pokazalo je da, ako se pije u umjerenim količinama, kafa poboljšava cirkulaciju, rad mišića, smanjuje bol i pruža energiju. To bi vam moglo biti od pomoći ako je vaš trening naporan i zahtjeva izdržljivost.

Znate li šta se događa u našem tijelu kad prestanemo jesti šećer?

Znate li šta se događa u našem tijelu kad prestanemo jesti šećer?

6. Kafa ne dehidrira kao što se misli

Kofein je dugo na lošem glasu jer se vjerovalo da doprinosi dehidraciji jer djeluje kao diuretik. Ipak, nova istraživanja pokazala su da je potrebno četiri dana unositi kafu u organizam kako bi se on priviknuo i tako poništio negativne efekte.

Naprimjer, ako pijete kafu ujutru, a u toku dana ste popili još jednu, moguće je da ćete osetiti šta znači diuretski efekat…

7. Kafa bez kofeina isto nudi dobrobiti

Mnogi će se složiti da kad se jednom odreknu kofeina u poslijepodnevnim satima bolje spavaju i imaju više energije. Za sve koji misle isto, dobra je vijest da kafa bez kofeina Također mnogo toga nudi zdravlju - sadrži antioksidante i povećava budnost.

Šta se događa tijelu kada pijete kafu s mlijekom: Stručnjaci upozoravaju na štetne posljedice

Šta se događa tijelu kada pijete kafu s mlijekom: Stručnjaci upozoravaju na štetne posljedice

8. Ponekad je potreban oprez

Kako kofein utiče na vaše tijelo povezano je s vašim genima. Osobe koje imaju spor metabolizam mogu imati problema sa srcem, krvnim pritiskom... Kod takvih osoba kofein neće poboljšati fizičke sposobnosti, naprotiv, umanjiće ih.

Kod nekih osoba kofein može da podstakne probleme s probavom, ubrzan rad srca, anksioznost, prenosi Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije