Zahvaljujući ovoj vježbi zaboravit ćete na bolove u leđima

0
Radiosarajevo.ba
Zahvaljujući ovoj vježbi zaboravit ćete na bolove u leđima

Vježba koja istovremeno učvršćuje i leđa i trbušne mišiće krije se iza naziva Superman. Iako je na prvi pogled vrlo jednostavna, mnogi se bore s tim kako je pravilno izvesti.

Da biste izgledali što bolje na plaži, bazenu ili se naprosto svakodnevno bolje osjećali u svojoj koži, nisu vam potrebne skupe članarine u teretanama niti posebna oprema.

Treninzi u kojima je naglasak na vježbama temeljenima na težini vlastitog tijela, bez dodatne opreme, mogu učiniti čuda za naše tijelo. Jedna od tih vježbi je i tzv. Superman (kada se izvodi, tijelo nam izgleda kao Superman u letu).

To je ujedno vježba koja je dobra za zagrijavanje prije samog treninga, ali i za istezanje mišića nakon njega. Utiče na sagorijevanje masnih naslaga oko područja struka, poboljšava snagu leđa, a utječe i na cjelokupno držanje pa se preporučuje onima kojim mnogo sjede za računalom tijekom dana.

Kako pravilno izvesti vježbu "Superman"?

Pravilno izvođenje, koje će djelovati blagonaklono na čitavo tijelo, moguće je u tri jednostavna koraka.

1. Lezite na pod licem prema dolje, rukama uspravnim iznad glave i potpuno ispruženim nogama.

2. Aktivirajte leđa, gluteus i trbušne mišiće dok istovremeno podižete ruke i noge nekoliko centimetara od poda. Vrlo je važno da vrat i leđa držite što je ravnije moguće.

3. Zadržite pozu nekoliko sekundi, a potom polako spustite leđa i vratite se u početni položaj.

Osim ove temeljne vježbe, moguće su i razne varijacije, ovisno o tome jeste li savladali ovaj položaj te raspolažete li dodatnom opremom. Tako ćete svoje tijelo gurnuti korak naprijed i dodatno napredovati, prenosi Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije