Začini koje možete sami uzgajati u domu

Radiosarajevo.ba
Začini koje možete sami uzgajati u domu
Pixabay / Bosiljak
Većina aromatičnih i začinskih biljaka može se uzgajati u malenim posudama u domu.

Imajte na umu da začine treba stalno koristiti, odnosno rezati, čime se potiče njihov bujniji rast i jačanje. Za početak izaberite tri do pet začina koje najčešće koristite dok kuhate.

Začini moraju biti izloženi svjetlosti, zato je najbolje da budu na kuhinjskom prozoru. Najbolji izbor su bosiljak, peršin, ružmarin, lovor, majčina dušica, kadulja, origano...

Dolaskom ljetnih dana, sunce zna biti prejako za osjetljivije začine, pogotovo ako ih uzgajate na prozoru. Tada bi bilo dobro malo ih zasjeniti, odnosno odmaknuti od prozora.

Kada se začinsko, aromatično i ljekovito bilje uzgaja u kući, ono nas potiče na redovnu upotrebu u svakodnevnoj prehrani, a svojim ugodnim mirisom prostoru u kojem se nalazi daje posebno obilježje jer ga osvježava i pročišćava.

Redovno ih zalijevajte i režite kako biste što više poticali njihov rast, a pritom i ojačali biljku. Nemojte zaboraviti na dohranu biljke. Najbolje je da umjesto vještačkih koristite prirodna, kao npr. sitno sjeckanu koru banane ili usitnjenu ljusku jajeta.

Koje začine ćete uzgajati na vama je da odlučite u ovisnosti o kuhinji i jelima koje najčešće pripremate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije