Banane ne bi smjele stajati u frižideru

Radiosarajevo.ba
Banane ne bi smjele stajati u frižideru
Pixabay / Banane
Banane su tropsko voće koje ne podnosi dobro hladne temperature. Upravo zato, nije preporučljivo držati ih u frižideru, a pogotovo ako ste kupili zelene banane koje još nisu do kraja dozrele.

Stavljanje nezrele banane u frižider spriječit će proces dozrijevanja, odnosno otežati da omekšaju, postanu slađe i aromatičnije. Umjesto toga, nezrele i zelene banane najbolje je držati na sobnoj temperaturi.

Najbolje ih je staviti na mjesto gdje će imati dovoljno zraka i prostora – na pladanj za voće i pričekati dok nisu dozrele za konzumaciju.

Promjena boje na kori i plodu banane nije znak da se banana pokvarila, već je dio prirodnog procesa dozrijevanja. Što je banana tamnija, to je slađa i zrelija.

Ako inzistirate na stavljanju ovog tropskog voća u frižider, učinite to u trenutku kada se na površini banane već vide tamne točke. To je pouzdani znak da je banana dozrela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije