Zaboravite zapršku: Ovaj tajni sastojak daje grašku neodoljiv ukus

0
Radiosarajevo.ba
Zaboravite zapršku: Ovaj tajni sastojak daje grašku neodoljiv ukus
Foto: Coolinarika / Grašak

Mnogi od nas pamte kako su nam nane i mame pripremale grašak – prvo se dinsta luk, pa mrkva, zatim se dodaje grašak, sve se kuha i na kraju dolazi neizostavna zaprška.

Iako je ovaj tradicionalni recept duboko ukorijenjen u našim kuhinjama, stručnjaci sada nude zdraviju, a jednako ukusnu alternativu.

Nutricionisti predlažu jednostavan, brz i zdraviji način pripreme ovog omiljenog povrća. Sve što vam treba je malo putera, zamrznuti grašak i nekoliko osnovnih začina.

Costa u Potočarima: Tugu dijelimo svi, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici čuvat ćemo zauvijek

Costa u Potočarima: Tugu dijelimo svi, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici čuvat ćemo zauvijek

U tiganju prvo otopite malu količinu putera, dodajte zamrznuti grašak, poklopite i ostavite da se na laganoj vatri dinsta u sopstvenoj tečnosti. Puter ovom jelu daje pun, bogat ukus, a kao tajni sastojak nutricionisti savjetuju da dodate i jednu kašiku šećera – to će grašku dati posebnu notu i zaokruženost ukusa.

Nakon desetak minuta, kada grašak omekša, dodajte začine po želji. Posebno se preporučuju bijeli luk i mirođija, koji se sjajno slažu s blagim, slatkastim ukusom graška.

Ovakva priprema ne samo da čuva dragocjene hranljive materije koje se gube tokom dugog kuhanja, već izbjegava i negativne efekte koje teška zaprška i prženi luk mogu imati na probavni sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije