Zabavnije od teretane: Kako seksom izgubiti kilograme

Radiosarajevo.ba
 Zabavnije od teretane: Kako seksom izgubiti kilograme
Pinterest / Ilustracija
Seks nam pomaže da sagorimo kalorije. Prednosti se ovdje ne zaustavljaju. Normalna težina je sastavni dio zdravog načina života. Očuvanje dobre težine pogodno je za naše kosti i pluća.

Bez obzira jeste li se odlučili za provjerenu mediteransku prehranu ili ukidanje nezdrave hrane, razumijemo da je naša prehrana povezana s težinom i zdravljem.

No, tjelesna aktivnost je važan dio održavanja normalne težine, gubitka težine i održavanja linije. Preporuke su najmanje 150 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svake sedmice, ali manje od 25 posto odraslih ne uspijeva dostići ovaj cilj.

Mnogi ljekari će upravo za gubitak kalorija preporučiti seks jer je dobar za naše zdravlje, odnosno sagorijeva kalorije i čini ljude sretnim, kao i zadovoljnima.

Tokom 2013. godine prof. Antony D. Karelis - zajedno s kolegama sa Univerziteta u Quebecu u Montréalu u Kanadi - precizno je proučavao koliko kalorija izgaramo kada smo u "akciji". 

Prof. Karelis je u članku svog časopisa PLOS ONE objasnio učinke istraživanja koje je proveo. Za svoje istraživanje, prof. Karelis je radio s dvadeset i jednim heteroseksualnim parom u dobi od 18 do 35 godina.

seks_krevet_ilustracija.png - undefined

Od parova je tražio da se seksaju jednom sedmično tokom razdoblja od četiri sedmice, a on bi bilježio rezultate gubljenja težine.

U seksualni čin uključeni su predigra, seksualni odnos i barem jedan orgazam bilo kojeg partnera, a zatim je završilo s razgovorom partnera, objašnjava Karelis. 

Muškarci su prosječno izgubili sto i jednu kaloriju, a žene šezdeset i devet kalorija kada su imali seksualan odnos. Prosječni intenzitet bio je veći od hodanja, ali niži od džoginga , objašnjava prof. Karelis, stavljajući ga čvrsto u kategoriju vježbi s umjerenim intenzitetom.

Raspon izgorjelih kalorija tokom seksa znatno je varirao. Na donjoj ljestvici muškarci su izgubili 13 kalorija i žene 11,6, dok su na vrhu dometa muškarci koji su izgubili 306 kalorija i žene 164.

Prema njegovoj studiji, prosječno trajanje predigre, seksa i orgazma bilo je 24,7 minuta, stvarno vrijeme seksa kod parova bilo je od 12,5 do 36,9 minuta.

Ako želimo povećati gubitak kalorija tokom seksa, možemo se aktivnije uključiti, produžiti trajanje ili napraviti kombinaciju oboje.

Kada je prof. Karelis zamolio sudionike da usporede aktivnost seksa s aktivnošću u teretani, svi su se složili da je seks ugodniji od teretane

Dakle, ne samo da ostvarujemo znatan napredak u postizanju našeg 150-minutnog sedmičnog cilja vježbanja kada imamo seksualne odnose, nego je rečeno i da uživamo više nego li u teretani.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije