Za savršene palačinke: Dodajte ovaj sastojak i biće vam mekane i pahuljaste

Palačinke su omiljeni obrok gotovo svih ljudi, a svaka domaćica ima svoj poseban recept. Čuvena kuharica i poslastičarka Meri Beri, koja je poznata TV ličnost i profesionalni šef, otkrila je svoj "tajni recept".
Za još pahuljastije palačinke, Meri u smjesu stavlja jedno cijelo jaje i jedno žumance, umjesto dva cijela jajeta. Ovaj trik čini tijesto bogatijim i ukusnijim. Tajna leži u masnoći žumanca i njegovoj sposobnosti da emulgira, zahvaljujući lecitinu.
Lecitin pomaže u povezivanju masti i vode, omogućavajući tijestu da upije više tečnosti poput mlijeka i šećera. Rezultat su vlažnije, nežnije i slađe palačinke, u poređenju sa onima koje sadrže manje žumanca.

Osvanule zastave Jugoslavije u Italiji: Vlasti poručile da će pronaći provokatora
Recept za pahuljaste palačinke
Priprema pahuljastih palačinki je jednostavna i potrebna su vam samo tri sastojka: jaja, mlijeko i brašno, kao i mala količina ulja.
Sastojci
- 125 g glatkog brašna
- 1 jaje i 1 žumance
- 300 ml mlijeka
- Malo ulja
Priprema
Prosijte brašno u činiju i napravite udubljene u sredini. U posebnoj posudi umutite jaje, žumance i malo mlijeka.
Smjesu jaja ulijte u brašno i počnite malo po malo da miješate mokre i suhe sastojke. Postepeno umiješajte polovinu mlijeka, povlačeći još brašna iz sredine dok to radite.
Kad tijesto postane glatko, umiješajte preostalo mlijeko. Zagrijte tiganj i lagano ga premažite uljem. Ulijte dvije do tri kašike tijesta za palačinke u tiganj i nagnite da se ravnomjerno rasporedi po podlozi.
Pecite 45 do 60 sekundi na srednje jakoj vatri dok se na vrhu ne pojave rupice, ivice palačinke uviju, a boja ne postane zlatna. Okrenite i pecite drugu stranu palačinke oko 30 sekundi. Poslužite odmah uz omiljeni nadjev.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.