Za ovo tradicionalno bosansko jelo uvijek se traži porcija više, a tako se lako priprema
Svi smo svjesni izazova koje donosi povećanje cijena, a jedna od metoda prilagodbe jest pronalaženje pristupačnih i ukusnih jela. U posljednjih godinu dana, cijene namirnica su znatno skočile, pa su mnogi u potrazi za ekonomičnim, a istovremeno zadovoljavajućim obrocima. Umjesto da se suočavate s visokim troškovima, možete isprobati tradicionalni recept bosanske kuhinje - kvrgušu s piletinom.
Ovo je jednostavno jelo koje neće opteretiti vaš novčanik, a pružit će vam zadovoljstvo uživanja u domaćem obroku. Prednost je u tome što se može pripremiti brzo i lako, te će zadovoljiti sva nepca za stolom. Recept se temelji na jednostavnom pripremanju piletine, a umjesto skupljih dijelova mesa, poput zabataka, možete koristiti krilca ili batke.
Priprema je jednostavna - začinite piletinu, posložite je u posudu za pečenje, te prelijte smjesom sličnom onoj za palačinke. Pečeno jelo poslužite uz bogatu salatu, a za pravi bosanski doživljaj dodajte kajmak ili pavlaku. Ovaj recept je odličan odabir za dane kada vam nedostaje vremena, a želite uživati u domaćem obroku koji neće previše opteretiti vaš budžet.
Saobraćajna nesreća u Sarajevu; Jedna osoba povrijeđena
Sastojci:
Za piletinu:
- 6 - 8 komada piletine, bataci ili zabatci
- začini: sol, biber, crvena paprika, bijeli luk, majčina dušica...
- ulje za marinadu
Za tijesto:
- 350 g brašna
- 1 jaje
- 1 kašika soli
- 1/2 kašike ulja
- 500 ml mlake vode
- 150 ml mlijeka
- 6 kašika slatkog vrhnja
Ideja za savršen prilog uz ručak: Zapečeni krompir sa sirom i bijelim lukom
Za premazivanje:
- 4-5 kašika maslaca
- mlijeko
Za posluživanje:
- kiselo vrhnje
Priprema:
Pripremite piletinu, odstranite višak kože i perja (dogodi se, pogotovo ako je domaća), začinite po želji i dodajte malo ulja, pa ostavite da se marinira barem 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na 250ºC. Lim za pečenje nauljite ili premažite maslacem i stavite u pećnicu da se zagrije.
U dubljoj posudi, najbolje zdjeli, mutilicom umiješajte brašno, jaja, vodu, mlijeko, slatko vrhnje, ulje i sol. Miješajte dok ne dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke. U redu je ako je nešto gušća.
Omiljeni kolač u Jugoslaviji: Donosimo recept za starinsku štrudlu s makom
Vrući lim za pečenje sad izvadite iz pećnice i u njega izlijte smjesu, nježno protresite da se lijepo rasporedi, pa na vrh slažite mariniranu piletinu jedan komad do drugoga. Zalijte preostalim uljem od marinade i stavite peći 20-ak minuta, pazeći da ne zagori na vrhu. Kad se zarumeni, prekrijte je folijom i smanjite temperaturu na 200ºC i pecite još 20-ak minuta. Gotova je kad su krajevi hrskavi, a sredina nešto tvrđa.
Kvrgušu sad izvadite iz pećnice, premažite je maslacem i vratite u pećnicu na svega 5 minuta.
Zadnji korak je zaliti krajeve kvrguše s malo mlijeka i vratiti je u isključenu pećnicu na desetak minuta.
Savjet više: umjesto premazivanja maslacem i prelijevanja mlijekom, kvrgušu možete zaliti i vrhnjem za kuhanju, oko 250 ml će biti dovoljno za srednje veliki lim za pečenje, jedino je bitno da tako pripremljenu kvrgušu pečete još maksimalno 5 minuta, piše Dobra Hrana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.