Za ovo tradicionalno bosansko jelo uvijek se traži porcija više, a tako se lako priprema

1
Radiosarajevo.ba
Za ovo tradicionalno bosansko jelo uvijek se traži porcija više, a tako se lako priprema
Foto: Pexels / Recept za kvrgušu

Svi smo svjesni izazova koje donosi povećanje cijena, a jedna od metoda prilagodbe jest pronalaženje pristupačnih i ukusnih jela. U posljednjih godinu dana, cijene namirnica su znatno skočile, pa su mnogi u potrazi za ekonomičnim, a istovremeno zadovoljavajućim obrocima. Umjesto da se suočavate s visokim troškovima, možete isprobati tradicionalni recept bosanske kuhinje - kvrgušu s piletinom.

Ovo je jednostavno jelo koje neće opteretiti vaš novčanik, a pružit će vam zadovoljstvo uživanja u domaćem obroku. Prednost je u tome što se može pripremiti brzo i lako, te će zadovoljiti sva nepca za stolom. Recept se temelji na jednostavnom pripremanju piletine, a umjesto skupljih dijelova mesa, poput zabataka, možete koristiti krilca ili batke

Priprema je jednostavna - začinite piletinu, posložite je u posudu za pečenje, te prelijte smjesom sličnom onoj za palačinke. Pečeno jelo poslužite uz bogatu salatu, a za pravi bosanski doživljaj dodajte kajmak ili pavlaku. Ovaj recept je odličan odabir za dane kada vam nedostaje vremena, a želite uživati u domaćem obroku koji neće previše opteretiti vaš budžet.

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Sastojci:

Za piletinu:

  • 6 - 8 komada piletine, bataci ili zabatci
  • začini: sol, biber, crvena paprika, bijeli luk, majčina dušica...
  • ulje za marinadu

Za tijesto:

  • 350 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašika soli
  • 1/2 kašike ulja
  • 500 ml mlake vode
  • 150 ml mlijeka
  • 6 kašika slatkog vrhnja
Ideja za savršen prilog uz ručak: Zapečeni krompir sa sirom i bijelim lukom

Ideja za savršen prilog uz ručak: Zapečeni krompir sa sirom i bijelim lukom

Za premazivanje:

  • 4-5 kašika maslaca
  • mlijeko

Za posluživanje:

  • kiselo vrhnje

Priprema: 

Pripremite piletinu, odstranite višak kože i perja (dogodi se, pogotovo ako je domaća), začinite po želji i dodajte malo ulja, pa ostavite da se marinira barem 15 minuta.

Pećnicu zagrijte na 250ºC. Lim za pečenje nauljite ili premažite maslacem i stavite u pećnicu da se zagrije.

U dubljoj posudi, najbolje zdjeli, mutilicom umiješajte brašno, jaja, vodu, mlijeko, slatko vrhnje, ulje i sol. Miješajte dok ne dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke. U redu je ako je nešto gušća.

Omiljeni kolač u Jugoslaviji: Donosimo recept za starinsku štrudlu s makom

Omiljeni kolač u Jugoslaviji: Donosimo recept za starinsku štrudlu s makom

Vrući lim za pečenje sad izvadite iz pećnice i u njega izlijte smjesu, nježno protresite da se lijepo rasporedi, pa na vrh slažite mariniranu piletinu jedan komad do drugoga. Zalijte preostalim uljem od marinade i stavite peći 20-ak minuta, pazeći da ne zagori na vrhu. Kad se zarumeni, prekrijte je folijom i smanjite temperaturu na 200ºC i pecite još 20-ak minuta. Gotova je kad su krajevi hrskavi, a sredina nešto tvrđa.

Kvrgušu sad izvadite iz pećnice, premažite je maslacem i vratite u pećnicu na svega 5 minuta.

Zadnji korak je zaliti krajeve kvrguše s malo mlijeka i vratiti je u isključenu pećnicu na desetak minuta.

Savjet više: umjesto premazivanja maslacem i prelijevanja mlijekom, kvrgušu možete zaliti i vrhnjem za kuhanju, oko 250 ml će biti dovoljno za srednje veliki lim za pečenje, jedino je bitno da tako pripremljenu kvrgušu pečete još maksimalno 5 minuta, piše Dobra Hrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije