Vrijeme je za njihovo veličanstvo - šape s orasima: A ovo je, kažu, najbolji recept

0
Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za njihovo veličanstvo - šape s orasima: A ovo je, kažu, najbolji recept
Foto: Pinterest / Šape

Jedna od najčešćih slatkih asocijacija na praznične, zimske dane, u vrijeme kad snijeg škripi pod nogama, sigurno su "bakine šape s orasima".

Mekani keksići koji mirišu na orahe i vanilu, uvaljani u 'štaub šećer', vraćaju u djetinjstva i praznične kuhinje naših baka, nana, majki...

Mi vam danas donosimo jedan od najboljih, tradicionalnih, jednostavnih recepata za šape koje možete pronaći.

Zabavite se!

Sastojci:
500 gr brašna
250 gr putera
250 gr mljevenih oraha
250 gr šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
(štaub) šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U veliku posudu ubacite brašno, šećer, vanilin šećer i orahe, te napravite rupu između sastojaka u koju ćete ubaciti jaja i istopljeni puter.

Rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.

Rernu upalite na 180C da se grije.

Kako Domaćica savjetuje, ako ćete raditi sa modlicama za šape njih je prije potrebno malo namastiti i to tako da uzmete kist, ravnomjerno ih premažete s puterom, te ih pospete s malo brašna.

Modlice tijestom punite do pola. U rernu stavljajte peći one istih oblika i debljina kako bi vam se ravnomjerno pekle.

Ako ćete koristiti obične modlice za kekse raznoraznih oblika, tijesto uz pomoć još brašna razvaljajte na debljinu od 2 cm i napravite oblike po želji. Na tepsiju stavite masni papir i poslažite kekse.

Također, ako vam se neda ni jedno ni drugo ili vam se to tako ne sviđa, od ovog tijesta se mogu oblikovati i kuglice, kao kada radite medenjake. Postupak je isti, na tepsiju stavite masni papir i poslažite kuglice.

Sve se jednako peče - a to je oko 15 minuta na 180C.

Ako radite kao uobičajene kekse samo ih malo ohladite pa ih uvaljajte u šećer u prahu, a ako radite u pravim modlicama za šape tada ih ostavite još pet minuta da odstoje u kalupima pa ih tek tada izvadite van.

To je to.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije