Recept koji svi obožavaju: Kolač od Nutelle koji je gotov za 20 minuta

0
Radiosarajevo.ba
Recept koji svi obožavaju: Kolač od Nutelle koji je gotov za 20 minuta
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Fine kremaste slastice sigurno su mnogima od nas slaba tačka, a ovaj Nutella kolač bez pečenja upravo je jedan od takvih slatkih zalogaja.

Podloga:

240 g mljevenog keksa
150 ml mlijeka
160 g maslaca ili margarina
95 g šećera
160 g čokolade za kuhanje

Krema:

380 g krem sira (primjerice abc sir)
60 g šećera u prahu
760 ml slatkog vrhnja
240 g Nutelle

Glazura:

200 ml slatkog vrhnja
200 g mliječne čokolade

Priprema:

1. Prvo treba obložiti unutrašnjost kalupa dimenzija 25x25 centimetara (ili nekog sličnih dimenzija) prozirnom folijom. Na dno kalupa staviti papir za pečenje.

2. Zatim treba napraviti podlogu. U širu posudu sipati mlijeko, dodati narezani maslac ili margarin te ubaciti šećer. Miješati do vrenja da se šećer i maslac otope.

3. Zatim u posudu dodati natrganu čokoladu za kuhanje i miješati na vatri da se čokolada otopi. Maknuti s vatre. Na kraju ubaciti mljeveni keks i sve dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa.

4. Smjesu prebaciti u kalup te dobro utisnuti i izravnati (možete koristiti čašu, vadilicu za torte ili neki drugi predmet). Kalup staviti u frižider da se podloga stvrdnjava dok se radi krema.

5. Za kremu mikserom dobro umutiti krem sir sa šećerom u prahu. U drugoj, većoj posudi umutiti slatko vrhnje u čvrsti šlag. U šlag dodati umućeni krem sir te mikserom opet sve sjediniti na najmanjoj brzini.

6. Dobivenu kremu podijeliti na dva jednaka dijela. U jednu polovicu staviti omekšanu Nutellu (sobne temperature) i sve dobro sjediniti mikserom. Izvaditi podlogu iz frižidera i na nju rasporediti bijelu kremu. Navući je do rubova i poravnati.

7. Preko bijele kreme nanijeti tamnu kremu. I nju pažljivo navući do rubova i poravnati.

8. Zatim treba izraditi glazuru. U posudu na sipati slatko vrhnje i zagrijati do vrenja. Posudu zatim maknuti s vatre, ubaciti natrganu mliječnu čokoladu te miješati da se čokolada otopi.

9. Oprezno prelijevati glazuru preko kolača i staviti u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja, a najbolje preko noći, piše dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije