Volite li popiti kafu nakon jela? Evo zašto to nije dobra ideja
Bilo nakon obroka u uredu ili u ugodnom restoranu: mnogi ljudi uživaju u kafi nakon obroka. Zašto to možda nije tako dobra ideja i koje zdravstvene posljedice možete imati?
Kafa nakon jela isprva pokazuje svoje prednosti: može potaknuti probavni proces nakon jela i povećati proizvodnju želučane kiseline. To može poboljšati probavu hrane s visokim udjelom masti i povećati osjećaj sitosti. Uz to, ispijanje kafe nakon obroka može pomoći u smanjenju pospanosti nakon obilnog obroka i osvježiti um.
Kako bi se izborili s popodnevnim padom energije u uredu, mnogi ljudi piju šalicu kafe odmah nakon ručka. Ni u restoranima nije rijetkost naručiti kafu nakon raskošnog obroka. Barem pomaže da se ponovno pokrenete. Međutim, ova praksa nije nužno preporučljiva iz zdravstvene perspektive.
Genij iz BiH briljira: Benjamin Mujkić, mladi matematičar primljen na Harvard
Čak i ako nam kafa podigne kofein nakon obroka, razmislite još jednom. Ovaj redoslijed zapravo nije idealan za iskorištavanje hranjivih tvari. Tanin sadržan u kafi sprječava apsorpciju željeza u želucu. Veže željezo iz biljne hrane kao što je voće i povrće, zbog čega se ono izlučuje, a da ga naše tijelo ne iskoristi. Osobito osobe koje već pate od nedostatka željeza ili su osjetljive na nedostatak istog ne bi trebale piti kafu pola sata nakon jela.
Preporučljivo je pričekati oko 30 minuta do sat vremena nakon obroka prije konzumiranja kafe. To omogućuje tijelu da dovrši probavu hrane i maksimizira apsorpciju hranjivih tvari. Ispijanje kave prebrzo nakon jela može poremetiti probavu i dovesti do neugodnih simptoma poput žgaravice, piše Fenix-magazin.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.