Vježbe disanja koje će vam pomoći da se opustite i popravite raspoloženje

0
Radiosarajevo.ba
Vježbe disanja koje će vam pomoći da se opustite i popravite raspoloženje
Foto: Arhiv / Ilustracija

Za razliku od ostalih vježbi disanja koje ne koriste brojanje daha ili imaju neravnomjerne intervale između svakog koraka, kvadratno disanje jedinstveno je jer ima četiri jednaka koraka, slično kao i četiri stranice kvadrata.

Disanje 'u kutiji' (ili kvadratno disanje) vježba je dubokog disanja koja vam pomaže da se opustite dok se istovremeno pažljivo fokusirate na brojanje daha.

Ako vizualizirate kako crtate jednu crtu u svakom koraku ove vježbe, do završetka ćete dobiti kvadrat, otuda i ime za ovu tehniku.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

"Vježba se može koristiti u bilo koje doba dana i ljudima može biti korisna kada im je nivo tjeskobe ili stresa na najvišoj tački", tvrdi David Klemanski, psiholog i docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Yale.

U nastavku saznajte kako izvesti ovu vježbu disanja u četiri jednostavna koraka i iskoristiti sve njene zdravstvene prednosti.

Lijekovi za smirenje: Sve što trebate znati o tome - kad i kako ih koristiti

Lijekovi za smirenje: Sve što trebate znati o tome - kad i kako ih koristiti

Kako izvesti vježbu kvadratnog ​​disanja?

Ova metoda disanja ima četiri koraka:

  • Prvo polako udahnite četiri sekunde.
  • Zatim zadržite dah četiri sekunde.
  • Polako izdahnite četiri sekunde.
  • Zadržite dah četiri sekunde.

Trajanje svakog koraka može se povećati ili smanjiti ovisno o vašim željama i mogućnostima, ali obično traje od tri do šest sekundi. Cijelu vježbu možete ponavljati otprilike jednu ili do pet minuta. Na vama je želite li oči držati otvorene ili ne, ovisno o tome šta vam pomaže u boljoj vizualizaciji crtanja kvadrata. Ovu vježbu disanja možete raditi sjedeći ili ležeći.

"Ne postoji uobičajeno propisani plan koliko često ili koliko redovno treba koristiti disanje u kutiji", kaže Klemanski. Korisno je vježbu izvoditi svaki put kada osjećate da ste pod stresom ili ste tjeskobni, ali možete je raditi i svaki dan u isto vrijeme kako biste oblikovali dosljednu rutinu i dugoročne zdravstvene dobrobiti.

Zdravstvene dobrobiti disanja u kutiji

"Parasimpatički živčani sistem pomaže našem tijelu da se smiri sporijim disanjem i smanjenim brojem otkucaja srca. Tehnike disanja, poput ovog kvadratnog disanja, učinkovito uključuju parasimpatički sistem. Naime, kada dišemo sporije i dublje, naše tijelo će se krenuti opuštati", kaže Klemanski.

Zapetljana vam je kosa? Evo kako je otpetljati bez previše muke...

Zapetljana vam je kosa? Evo kako je otpetljati bez previše muke...

Različite vježbe disanja - uključujući disanje u kutiji (ili kvadratno disanje) - pružaju brojne prednosti, kao što su:

  • Smanjivanje stresa i anksioznosti
  • Poboljšavanje sna
  • Povećavanje pažnje i fokusa
  • Poboljšavanje pamćenja
  • Regulisanje raspoloženja
  • Snižavanje krvnog pritiska

"Gotovo svako može imati koristi od kvadratnog disanja, ali posebno oni ljudi koji pate od hroničnog stresa i/ili tjeskobe", kaže Klemanski. Ako imate zdravstvena stanja koja otežavaju disanje, poput hronične opstruktivne bolesti pluća, prvo se posavjetujte sa svojim ljekarom o tome je li ova vježba disanja prikladna za vas, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije