Vitamin C i cink: Najbolja kombinacija za jačanje imuniteta

Radiosarajevo.ba
Vitamin C i cink: Najbolja kombinacija za jačanje imuniteta
Foto: Pixabay.com / Čaj od đumbira
Imunološki sistem je odbrambeni mehanizam tijela koji se bori protiv bolesti i infekcija. Imunitet štiti tijelo od vanjskog utjecaja bakterija, virusa, alergena i drugih mikroorganizama.

Nutritivni nedostaci, kao i manjak tjelovježbe te previše stresa, mogu oslabiti imunitet, čime se povećava rizik od bolesti. Vitamin C i cink su odlična kombinacija za jačanje imunološkog sistema, te zaštitu od štetnih slobodnih radikala.

Vitamin C

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina u svakodnevnoj prehrani. Potreban je za rast stanica, pravilan rad krvnog sistema, zacjeljivanje rana, formiranje kolagena i cjelokupno održavanje zdravlja.

Vitamin C ne samo da jača imunološki sistemn tijela, već je potreban i za elastičnost kože, te zdrave zube i kosti. Također je uključen u proizvodnju hormona sreće, koji se brine za dobro raspoloženje. Vitamin C neutralizira slobodne radikale i sprječava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima u našem tijelu. Slobodni radikali se smatraju i glavnim uzrokom starenja.

Preporučeni dnevni unos vitamina C se razlikuje s obzirom na dob i spol. Preporučena doza za odrasle žene je 75 mg dnevno, dok muškarci trebaju nešto više; oko 90 mg dnevno.

Većina ljudi misli da su citrusi glavni izvor vitamina C, ali postoji i drugo voće i povrće koje također sadrži veliki udio ovog vitamina.

Cink

Cink je jedan od onih minerala koji su vrlo bitni za tijelo i zdravlje. Važan je za jačanje imuniteta, razgradnju enzima, reguliranje rasta stanica, smanjenje proizvodnje histamina i obranu od slobodnih radikala. Cink je djelotvoran u suzbijanju alergija, ublažava depresiju, stimulira rast i ubrzava zarastanje rana.

Jedna od najvažnijih funkcija cinka je jačanje imuniteta. Poznat je još i kao „podizač imuniteta“ jer ima antibakterijski i antivirusni učinak. Uzimanje tableta cinka ili hrane bogate cinkom može ublažiti simptome prehlade i skratiti njeno trajanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije