Visoke razine šećera u krvi kod pacijenata s COVID-19 mogu dovesti do smrti

Radiosarajevo.ba
Visoke razine šećera u krvi kod pacijenata s COVID-19 mogu dovesti do smrti
Foto: Pixabay / Mjerenje šećera u krvi

S obzirom na to da COVID-19 i dalje hara širom svijeta, stručnjaci iz različitih oblasti svakodnevno pokušavaju otkriti nešto novo u vezi s virusom SARS-CoV-2.

Novo istraživanje iz Wuhana (Kina) pokazuje da je visok šećer u krvi kod pacijenata s COVID-19 povezan s dvostruko većim rizikom od smrti i povećanim rizikom od komplikacija, ali posebno je zastrašujući podatak to da se povišen šećer u krvi pojavio tokom zaraze kod pacijenata koji prethodno nisu imali dijabetes.

Ovo je istraživanje objavljeno u Diabetologia, časopisu Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD).

Sada znamo da je uspostavljena veza između dijabetesa i povećane smrtnosti ljudi zaraženih koronavirusom, a to je posebno izraženo u Južnoj Africi, gdje je, čini se, dijabetes najčešći komorbiditet kod onih koji umiru od COVID-19.

Međutim, cilj novog istraživanja bio je utvrditi povezanost između visoke glukoze u krvi na glasu i kliničkog ishoda za COVID-19 pozitivne pacijente kod kojih prethodno nije dijagnosticirani dijabetes.

U ovoj retrospektivnoj studiji, 605 COVID-19 pozitivnih pacijenata je ispitivano u dvije bolnice u Wuhanu tokom razdoblja od 28 dana. Ukupno 34 posto pacijenata imalo je oboljenja poput hipertenzije, ali im niti jednom prethodno nije dijagnosticiran dijabetes, piše Health 24.

No, u trenutku prijema, 29 posto bolesnika imalo je visoku razinu glukoze u krvi i to od 7,0 mmol/L, što potencijalno ukazuje na dijabetes tipa 2 ako se mjeri uzastopno tokom vremena. Daljnjih 17 posto bilo je u rasponu koji bi se smatrao predijabetičnim stanjem (6,1-6,9 mmol/L). Nešto više od polovine (54 posto) nalazilo se, međutim, u rasponu normalnog FBG-a (glukoza u krvi na glasu) od 6,0 mmol/L ili ispod, navodi se u izvještaju.

Pacijenti koji su imali povišen FBG imali su dva do tri puta veću vjerovatnoću da će završiti letalno ako su u međuvremenu dobili pozitivan test na COVID-19, a oni koji imaju simptome predijabetesa imaju 71 posto veće šanse da će umrijeti u odnosu na one kod kojih je razina šećera u krvi normalna ili blago snižena.

"Ova studija prvi put pokazuje da je povišeni FBG (7,0 mmol/L) pri prijemu povezan s povećanom smrtnošću i povećanim postotkom bolničkih komplikacija kod pacijenata s COVID-19 bez prethodne dijagnoze dijabetesa", stoji u izjavi autora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije