Francuzi otkrili šta je zajedničko svim ljudima koji imaju teške oblike COVID-19

Radiosarajevo.ba
Francuzi otkrili šta je zajedničko svim ljudima koji imaju teške oblike COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nova francuska studija otkriva zajedničku karakteristiku pacijenata koji su teže oboljeli od COVID-19, navodi se u članku objavljenom u magazinu "Science". 

Studija je obuhvatila 50 pacijenata koji su oboljeli od težeg oblika COVID-19 u Francuskoj. 

Kod svih njih je uočena velika razlika u simptomima - neki su bili asimptomatski u početku, drugi imali blagi kašalj, treći već poslije nekoliko dana nisu mogli samostalno da dišu i priključeni su na respirator. 

Međutim, cilj naučnika je bio da pronađu zajedničku karakteristiku među onima koji su potom razvili teže simptome. Analizirajući uzorke krvi, imunih ćelija i tkiva, kao i druge genetske uzorke pacijenata, stručnjaci su identifikovali "potpis" ozbiljne infekcije. 

U pitanju je bila kombinacija neadekvatnog interferonskog odgovora i prekomjerne upale.

To je bio slučaj kod svih teže oboljelih.

Šta to znači?

Kritično bolesni pacijenti imali su nedostatak odgovora na interferon tipa I - vrstu proteina koji imuni sistem koristi za borbu protiv infekcija. Osim toga, postojao je veći nivo protivupalne signalizacije od normalne. 

Ove dvije reakcije zajedno su ostavile pacijente sa "malo zaliha" za borbu protiv infekcije. 

Studija je samo podržala i druga istraživanja koja su pokazala da reakcija interferona u oblastima pogođenim infekcijom može igrati veliku ulogu u ublažavanju napredovanja bolesti. 

Konačno, istraživači se nadaju da će sva ova saznanja doprinijeti razvoju novih terapija koje će poboljšati inteferonski odgovor i smanjiti upalu, prenosi Telegraf.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije