Više nije sedma: Provjerite koja je godina u braku sada najkritičnija

0
Radiosarajevo.ba
Više nije sedma: Provjerite koja je godina u braku sada najkritičnija
Foto: Pexels / Razvod / Ilustracija

Jeste li se ikad zapitali zašto se kaže da je sedma godina veze (ili braka) kritična? Psiholozi su taj fenomen nazvali The Seven Year Itch, po filmu iz 1950. u kojem Marilyn Monroe i Tom Ewell prolaze kroz ljubavnu krizu – nakon sedme godine veze.

Taj psihološki izraz nije ostao samo na tome, već su brojna istraživanja potvrdila da parovi, doista, nakon sedam godina osjete zasićenje, dosadu i potrebu za kušanjem 'zabranjenog voća'.

To je razdoblje kad nastupa nevjera, a ovisno o okolnostima, i rastava braka.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Tada ljubavni odnos padne podosta nisko na listi prioriteta, a posao, djeca i svakodnevni životni problemi stanu između ljubavnog para i stvaraju sve dublje razlike među njima.

I tako je barem bilo, sve do najnovijeg istraživanja koje je provela britanska stranica za upoznavanje, illicitencounters.com.

Kako bi provjerili mijenjamo li se kao društvo u ljubavnom smislu, upitali su više od dvije hiljade članova kad su oni doživjeli prve probleme u ljubavnom odnosu i je li sedma godina još uvijek kritična, kao što je to bilo od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve dosad.

Ovo je pet slavnih bračnih parova koji ne posustaju uprkos svim tračevima

Ovo je pet slavnih bračnih parova koji ne posustaju uprkos svim tračevima

U današnjem užurbanom svijetu parovi sve ranije dolaze do prekida u svom odnosu, a problemi dolaze na vidjelo gotovo dvaput ranije nego što je bio slučaj u prošlosti. Jedan je od glavnih razloga emancipacija žena, koje puno intenzivnije razvijaju karijeru i očekuju jednaku uključenost muškarca u odgoj djece, kućanske poslove i sve ono što se pedesetih smatralo ženskim obavezama.

I dok statistika pokazuje da su u prošlosti muškarci bili ti koji su dolaskom sedme godine tražili neobvezni odnos iza leđa svoje žene, danas nevjera ne bira spol pa u jednakoj mjeri varaju i muškarci i žene.

Čak 33 posto ispitanika priznalo je da je treća godina u vezi najkritičniji period, baš kao što je sedma bila u prošlosti. 12 posto ispitanika smatra da su četvrta i peta najkritičnije godine, a 11 posto ispitanika navelo je četvrtu godinu kao najproblematičniju.

Najpoznatija ljubavnica na svijetu se prisjetila afere koja je cijeli svijet digla na noge

Najpoznatija ljubavnica na svijetu se prisjetila afere koja je cijeli svijet digla na noge

Sedam posto smatra da je prva godina bila najškakljivija, a pet posto ispitanih u tuđi je krevet zalutalo nakon druge godine veze.

Od svih ispitanika koji su priznali da su nakon treće godine prevarili partnera, čak je polovica za taj čin okrivila drugu stranu, odnosno – nedostatak intimnosti. Četvrtina ih smatra da je dolazak djece promijenio njihov odnos, a nešto manje ispitanih priznalo je da je finansijska situacija utjecala na pukotine u odnosu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije