Savjeti / Kako dijete naučiti da se nosi sa razočarenjima

18. 07. 2020. u 22:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Život je pun malih razočarenja, zato je od ključne važnosti da djeca u ranom uzrastu nauče da se nose sa problemima. Stručnjaci izdvajaju kako da reagujete, pomognete djetetu, ali i šta ne treba da mu govorite u trenutku kada se razočara.

Bilo da je u pitanju kiša koja je pokvarila odlazak na igralište ili nema više čokoladnog sladoleda, život je pun malenih razočarenja. Ma koliko željeli da dijete sačuvamo od razočarenja, to je nemoguće uraditi, i znate šta – to je dobra stvar. Kada dijete još kao malo nauči da se izbori sa situacijom koja ga je razočarala, kasnije kada odraste mnogo lakše će se suočavati sa takvim stvarima.

“Ukoliko se vi postavite kao štit od razočarenja, spriječavate razvoj nekih mnogo važnih sposobnosti”, ističe Robert Bruks za Parents.

Naravno, to ne znači da ne treba da mu pružite ruku. Ukoliko ga naučite da može da potraži podršku, da se osloni na druge, komunicira lijepo i ostane optimistično, lakše će se nositi sa svim stvarima koje život donese.

Postoji nekoliko načina da pomognete djetetu da se izbori sa razočarenjem, a koje su odobrili stručnjaci. Najbolje je odabrati taktiku na osnovu načina na koji dijete reaguje na razočarenje.

Reakcija: Mali problemi dovode do velikih izliva bijesa

Hoće li vaše dijete početi da se kupa u suzama ukoliko nema njegovog omiljenog soka? Ili će se baciti na pod ako neko drugo dijete uzme njegovu igračku?

– Naučite dijete šta može, a šta ne može promijeniti. Ono možda ne razumije da je problem van vaše kontrole, niti da mu napad bijesa neće dati oni što želi. Pokažite razumijevanje, potvrdite osjećanja: “Razumijem da si uzrujan”, a potom porazgovarajte o efikasnijim rješenjima.

– Izložite dijete različitim aktivnostima, sve dok samo ne odabere ono što ga zaista interesuje, i gledajte kako to savlađuje. Ako se dijete okrene nečemu što zaista umije i u čemu je dobro, to će mu odmah ojačati ego. Šablon će se odmah promijeniti od Jadan ja, ništa mi ne ide do Okej, biće bolje drugi put.

– Nemojte kažnjavati dijete zbog negativne reakcije na razočarenje, naročito kada je u suzana. Iako je teško, sjetite se kako je vama bilo kada vam je trebalo da se isplačete zbog nečega.

Reakcije: Dijete se duri zbog razočarenja

Nema više napade bijesa, tako da ste na dobrom putu.

– Dajte djetetu izbor kada se desi neočekivano. Doktor Bruks ističe da djeca postanu uzrujana, jer im se čini da gube kontrolu nad životom kada nešto ne ide kako žele. Dajući im mogućnost da naprave odluku ćete ih ohrabriti. Ako ne možete sada da odete do prodavnice sa igračkama, pitajte ih da odaberu da li da idete sjutra ujutru ili uveče, ili pak koju igračku bi voljeli da dobiju kada odete.

– Pronađite način da vaše dijete pomogne drugima. Možete zajedno volontirati, ili pustiti dijete da vam pomogne kada kuvate, čak i ako će vam to napraviti veći haos. Na ovaj način će svoje probleme staviti u drugačiju perspektivu, a osjećaće se kao da je uradilo nešto pozitivno.

– Umjesto jurcanja da riješite problem, pomozite djetetu da ga samo riješi, bez obzira na to da li je polomilo igračku ili se posvađalo oko ljepšeg jastuka. Iako je potrebno vrijeme, naučiće da samo od loše situacije napravi bolju.

Naučite dijete da bude tolerantnije

Ne mora u svakom neuspjehu postojati neki krivac. Iako stručnjaci smatraju da se djeca mogu roditi sa većom sposobnošću da se suprotstave problemima, oni ističu i važnost roditelja u cijeloj priči. Dajte djetetu vjetar u leđa i pomozite mu da ojača te svoje sposobnsti.

– Pokažite empatiju. Na primjer, ako je viđanje sa drugarima otkazano, recite kako ga razumijete, jer ste se isto sjećali kada su vaše prijateljice otkazale. Shvatiće da je sasvim u redu da se osjete loše pri razočarenju.

– Razgovarajte o tome. Pričajte o tome što uzbuđuje dijete i šta je očekivalo od svega. Pustite mu da pokaže zašto mu je stalo.

– Povežite dijete i sa drugim ljudima. Ne morate uvijek u teškim trenucima biti samo vi kao roditelji tu, nekada je dobro da to budu i drugi ljudi.

– Iskoristite razočarenje kao lekciju. Podsjetite dijete da ste i sami prošli kroz mnoge probleme u životu, i kažite da se uvijek nađe rješenje, ali i razlog za smijeh i zajedničko učenje.

Šta ne treba da kažete djetetu kada se razočara

Jasno je da vi želite djetetu dobro. Ipak, kada dijete plače ili dobije napad bijesa, često nam ‘ispadnu’ neke riječi koje ne bi trebalo.

Ponašaš se kao beba

Umjesto ovoga, bolje recite da je normalno da se iznervira, ali i da će vremenom lakše prihvatati ovakva razočarenja. Pokažite da razumijete.

Hajde da radimo ovo umjesto toga

Bolje upitajte dijete šta bi ono samo radije radilo umjesto toga što ne može. Važno je da samo pronađe rješenje – osjećaće se bolje, ali će i shvatiti da umije da kontroliše lošu situaciju.

To je glupost

Ne, to nije mala stvar za vaše dijete. Nemojte pokazivati da stvari koje su njima važne vama nisu. Znam da ti je teško, Razumijem te, Nisam kroz slično prošla u školi, ali se čini da ti je teško – rečenice su koje mogu biti mnogo bolja opcija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA