Vikend doručak: Napravite pogačice čiji se recept zove 'mekane kao duša'

1
Radiosarajevo.ba
Vikend doručak: Napravite pogačice čiji se recept zove 'mekane kao duša'
Foto: recepti.com / Mekane pogačice

Vikend je, kući ste i razmišljate šta biste mogli ovog jutra za doručak?

Predlažemo vam fantastične pogačice, čiji se recept dijeli društvenim mrežama s naslovom "pogačice mekane kao duša" i koji je oduševio stotine korisnika!

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • mala kašika soli soli
  • mala kašika šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml jogurta
  • 1 kockica (ili kesica) kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 g rastopljenog putera

Za premazivanje pogačica:

Problemi za Izrael, glavni regionalni trgovinski partner poručio: 'Prekidamo odnose i tačka'

Problemi za Izrael, glavni regionalni trgovinski partner poručio: 'Prekidamo odnose i tačka'

  • 1 žumance

Za posipanje pogačica (po volji):

  • miks sjemenki (susam, sirov suncokret i lan)

Priprema:

U toplom mlijeku, s dodatkom šećera, pomiješati kvasac. U zdjelu staviti brašno, dodati so, rastopljeni (i ohlađeni) puter, jogurt, prašak za pecivo i pripremljeni kvasac. Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti kratko da naraste.

Kad naraste, tijesto prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podijeliti ga na 16 jufkica. Svaku jufkicu oblikovati u pogačicu. Formirane pogačice poredati u pleh, preko papira za pečenje. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti kratko da narastu.

Narasle pogačice premazati žumancetom i po volji posuti sa sjemenkama. Još jedanput, preko pogačica, preći četkicom za premazivanje i na taj način se sprječava da sjemenke otpadaju, kada se pogačice ispeku.

Rernu ugrijati na 200-220 stepeni (zavisno od vaše rerne) i peći dok ne porumene.

Pečene pogačice izvaditi, prekriti krpom da se prohlade i poslužiti.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije