Starinski recept za sok od zove: Osvježavajući napitak od samo četiri sastojka

1
Radiosarajevo.ba
Starinski recept za sok od zove: Osvježavajući napitak od samo četiri sastojka
Foto: Coolinarka / Sok od zove

Mnogi tokom maja pripremaju sok ili sirup od zove koji je, uz sok od višnje, najpopularniji bezalkoholni napitak na ovim prostorima.

Recept za pripremu nekuhanog soka veoma je jednostavan. U pet litara vode trebalo bi namakati 40 cvjetova zove 24 sata, a onda dodati šećer i limuntus, ostaviti da odstoji još 24 sata, pa sipati u flaše i držati na tamnom mjestu.

Za pripremu sirupa od zove potrebno je malo više vremena, ali je prednost sirupa u tome što može duže da stoji u odnosu na običan sok. Uz to, sirup ima intenzivniji, puniji ukus.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Pa, evo kako se pravi ovaj osvježavajući napitak.

Sastojci

  • 30 cvjetova zove
  • tri kilograma šećera
  • tri kesice limuntusa
  • tri litre vode

Priprema

Cvjetove zove operite pod slabijim mlazom vode, pa ih spustite u posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoje tako 24 sata, a posudu u kojoj se cvjetovi namaču prekrijte gazom ili pamučnom krpom.

Neophodno je da ne ukinete dotok vazduha - zato nemojte koristiti poklopac.

Šta je moždani udar, zašto nastaje i može li se spriječiti: Ovo su prvi simptomi

Šta je moždani udar, zašto nastaje i može li se spriječiti: Ovo su prvi simptomi

Poslije 24 sata procijedite tečnost kroz gazu, dodajte šećer i kuvajte na laganoj vatri. Kad se na površini posude pojavi bijela pjena, skinite posudu sa ringle, ostavite sirup da se ohladi, pa dodajte limuntus i sve dobro promiješajte.

Sipajte sirup u staklene flaše, zatvorite ih i držite na tamnom mjestu.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije