Važno je znati: Mnogi zaborave na jedno važno pravilo kod odmrzavanja mesa
Imati smrznutu hranu iznimno je praktična stvar, jer uvijek imate zalihe pri ruci, a, na primjer, čak i njemački Savezni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama savjetuje svime da naprave zalihe smrznute hrane koje vam mogu potrajati za deset dana.
Ipak, morate imati na umu nekoliko stvari, posebno kada je riječ o mesnim prerađevinama, koje ćete odmrzavati. Saznajte kako ćete higijenski odmrznuti meso.
Odmrzavanje mesa u frižideru
Metoda s frižiderom najbolji je način za odmrzavanje mesa, jer održava sirovo meso na konstantnoj temperaturi od 4 C ili nižoj — to je temperatura koju treba koristiti. Meso izloženo temperaturi višoj od 4 C izloženo je rastu štetnih bakterija. Hranu treba odmrzavati što sporije, a meso nije iznimka. Odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi također nije preporučljivo - što brže zagrijavate proizvod, gubi više tekućine, piše Fenix, a, kao rezultat toga, pati kvaliteta.
Održana sjednica Predsjedništva SDA: Pročitajte svih 11 zaključaka
Ako je meso otpakirano, idealno je razmnožavanje bakterija. Muhe također iskorištavaju svoju priliku i slijeću na meso. Stoga meso uvijek treba odmrzavati u frižideru, na primjer preko noći. Kako ne biste zaboravili, najbolje je postaviti podsjetnik na mobitel.
Obratite pažnju na skupljanje vode
Kod odmrzavanja mesa u frižideru također je važno da meso ne ostane u vodi od odleđivanja koja se stvara automatski. Često blago crvenkasta tekućina idealna je za razmnožavanje bakterija. Umjesto toga - a ovo pravilo mnogi zaborave - smrznute komade treba staviti u sito i staviti iznad zdjele. To omogućuje vodi nastaloj od otapanja mesa, da iscuri u potpunosti u spremnik ispod. Nakon uspješnog odmrzavanja trebate izliti tekućinu izravno u odvod. Pazite da drugi kuhinjski pribor ne dođe u dodir s tim. Odmrznuto meso također ne smijete ispirati jer se bakterije šire kuhinjom prskanjem vode.
Ukratko, ako odmrzavate meso slijedite ova pravila:
- Ako je moguće, meso uvijek odmrzavajte u frižideru.
- Uvijek koristite sito kako bi se kondenzirana voda ocijedila.
- Uvijek prolijte kondenziranu vodu.
- Nemojte ispirati meso, samo ga odmah obradite.
- Temeljito očistite površine nakon kuhanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.