Odmrzavate li pravilno svoju hranu? Pogreška vas može skupo koštati

0
Radiosarajevo.ba
Odmrzavate li pravilno svoju hranu? Pogreška vas može skupo koštati
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Posebna pravila postoje za zamrzavanje i odmrzavanje hrane. Zamrznuta hrana može sadržavati bakterije koje se mogu razmnožavati nakon odmrzavanja i uzrokovati trovanje, stoga je neophodno pravilno odmrzavati hranu.

Prije nego što stavite ostatke hrane u zamrzivač, poželjno je da je već ohlađena na temperaturu frižidera, odnosno da je njena temperatura najviše 8 °C. Pri tome imajte na umu pravilo da se hrana na sobnoj temperaturi ne drži duže od dva sata. Kako biste ubrzali njezino hlađenje, prebacite je u niske široke posude ili stavite lonac u hladnu vodu i povremeno promiješajte hranu.

Kada je riječ o mliječnim proizvodima, zamrzavanje najbolje podnosi maslac i njega možete zamrznuti i u pakovanju u kojem je kupljen. Sireve također možete zamrznuti, no imajte na umu da, iako će zadržati okus, dosta će izgubiti na teksturi. Svježe sireve, ricottu i kremaste sireve nemojte zamrzavati.

Analiza | Puhovski: Harris ima svoje adute, ali Trump je i dalje u značajnoj prednosti

Analiza | Puhovski: Harris ima svoje adute, ali Trump je i dalje u značajnoj prednosti

Povrće koje nije pogodno za zamrzavanje, kao i kod voća, spada ono koje sadrži visok udio vode, poput zelene salate, radiča, krumpira i krastavaca.

Kod zamrzavanja poželjno je usitniti velike komade ribe, kozica ili bobičastog voća unutar pakiranja jer tako možemo odmrzavati samo potrebnu količinu hrane, a ostatak ostaviti zamrznut.

Meso, ribu i morske plodove je najbolje odmrzavati na podlošku u hladnjaku kako bismo izbjegli kontaminaciju druge hrane, dok je povrće i voće najbolje staviti pod mlaz hladne vode.

Hrana se nakon odmrzavanja ne smije ponovo zamrzavati, a nakon odmrzavanja važno ju je i temeljito termički obraditi.

Jednom kada odmrznete hranu, najprije treba provjeriti njezin miris. Ako vam se učini da je on izmijenjen, užegao ili neugodan, vjerojatno je hrana predugo zamrznuta, ili nije bila zamrznuta na vrijeme, pa je takvu hranu bolje ne konzumirati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije