Važno je znati: Evo kad je najbolje vrijeme za krečenje stabala

0
Radiosarajevo.ba
Važno je znati: Evo kad je najbolje vrijeme za krečenje stabala
FOTO: Screenshot / Ilustacija/Krečenje stabla

Jedna od nezaobilaznih aktivnosti u voćnjacima velikog broja voćara, tokom zimskih mjeseci, je krečenje. Ova zaštitna mjera provodi se od pojedinačnih stabala na okućnicama pa sve do intenzivnih nasada na većim proizvodnim površinama.

Jedna je od aktivnosti koja se kod nas prenosi 's koljena na koljeno' primijenivši se često na pogrešan način, uslijed čega krečenje gubi svoj smisao i suštinu, a greške su isključivo u samom vremenu obavljanja ove aktivnosti.

Obilazeći voćnjake prvo zbog pregleda zdravstvenog stanja, sakupljanja simptomatološkog biljnog materijala, a zatim i rezidbe, jedna stvar često čovjeku 'upadne u oko', a to je krečenje u martu i aprilu. Krečenje u ovim mjesecima predstavlja jako veliku grešku, koja ovu aktivnost čini besmislenom, prenosi Agroklub.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Kada je najbolje obaviti krečenje?

Ovo je pitanje od krucijalnog značaja, jer krečenje je potrebno isključivo obaviti u periodu od trenutka otpadanja lišća do pojave prvih mrazeva, što znači prije početka zime. U nekim regijama se ono može obavljati do polovine januara, ali to sve zavisi od klimatskih faktora u samoj regiji. Ako zima obiluje velikim brojem kišnih dana, uslijed čega dođe do ispiranja boje sa stabala, poželjno je ponoviti krečenje početkom proljeća.

Jedino s pravovremenim krečenjem, ono ima svoju punu efikasnost. Krečiti početkom proljeća je samo bespotrebno trošenje novca kao i vremena kojeg je u poljoprivrednoj proizvodnji uvijek malo, jer borba s klimatskim faktorima, bolestima, štetnicima i na kraju tržištem je neprestana. 

Vjeruje se da svaka kuća treba imati nešto od ovoga drveta: Kažu da donosi sreću

Vjeruje se da svaka kuća treba imati nešto od ovoga drveta: Kažu da donosi sreću

Razlozi za krečenje stabala 

Podsjetimo, krečenje je veoma značajno iz većeg broja razloga kako u voćnjacima u hladnijim regijama s većom nadmorskom visinom, tako i u nešto toplijim regijama.

  • Tamna kora drveta voćki u velikoj mjeri upija toplinu uslijed čega se drvo brzo zagrijava i dolazi do ranog kretanja vegetacije, što u regijama s poznim proljetnim mrazevima predstavlja jako veliki problem. Krečenjem se usporava kretanje vegetacije minimum 7-10 dana zbog toga što bijela boja reflektira sunčeve zrake i usporava kretanje vegetacije. 
  • U regijama s velikim kolebanjima temperature u periodu dan/noć tokom zimskih mjeseci dolazi do pucanja kore tzv. 'mrazopuca' uslijed čega se stvaraju pukotine koje predstavljaju ulaz mnogim štetnim organizmima. 
  • Krečenje nema insekticidno djelovanje, ali djeluje dezinfekcijski utječući na prezimljujuće forme bolesti i štetnika, a također i kao repelent za glodavce.
  • Efikasno suzbija i mahovinu na stablima.
  • Kod mladih stabala koja nemaju još odebljalu koru bijela boja mnogo znači i tokom ljetnih mjeseci jer reflektira sunčeve zrake i sprječava ožegotine na kori, što je jako značajno u onim regijama s vrućim ljetima

Receptura smjese i tehnika krečenja

Krečnu smjesu treba napraviti od provjerenih komponenti, kupljenih u poljoprivrednim ljekarnama s urednim rokovima trajanja izdanim od strane proizvođača. Smjesa se sastoji od

  • 5 kg negašenog kreča, 
  • 500 g kuhinjske soli
  • 250 g sumpora
  • 100 g bakrenog preparata.

Nakon miješanja smjesu ugasiti s 8-10 l vode dok se ne dobije radna otopina konzistencije krečnog mlijeka. Krečenje je potrebno obavljati tijekom suhih dana kada je temperatura zraka iznad 0 °C, jer u suprotnom vapnena opna mrzne i odvaja se od drveta. Krečenjem se ne obuhvaća samo deblo (stablo) već i ramene grane prve etaže pa čak je poželjno i nekih 20-30 cm iznad njih, naročito kod mladih voćki koštičavog voća. 

Fenomen u Crnoj Gori: Iz ovog drveta izvire voda, evo kako je to moguće

Fenomen u Crnoj Gori: Iz ovog drveta izvire voda, evo kako je to moguće

Isključivo se obavlja četkom kojom je potrebno dobro napuniti pukotine u kori i račve grana. Tokom krečenja smjesu je potrebno s vremena na vrijeme promiješati kako ne bi došlo do taloženja. Prilikom krečenja boja na stablu će biti prozračna jer je još uvijek vlažno, ali sušenjem će doći do pojave bijele boje. 

Već je počela prodaja kreča na nekoliko poznatih lokacija, za više informacija možete se informisati prodavnicama agrokulture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije