Zdravlje / Svjetski dan omiljene voćke: Jabuka na dan tjera doktora van

20. 10. 2019. u 11:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 23

Jedno od najčešćih i najpopularnijih voća u našim predjelima su jabuke. Mogu se jesti sirove, kuhane i sušene, a mogu se koristiti i kao dodatak mnogim jelima.

Nutritivne i energetske vrijednosti ovog voća su brojne, a kalorija je jako malo. Sva njena pozitivna svojstva najviše se mogu iskoristiti ako se jabuka jede sirova. Dobar za organizam je i sok od jabuke, iako se cijeđenjem jabuke gube mnoge količine fitonutrijenata i vlakana.

Uvijek dostupne i dugo se mogu čuvati

Jabuke su vrlo pristupačno voće jer su dostupne kroz cijelu godinu. Mogu se skladištiti nekoliko mjeseci prije prodaje, a i dugo se mogu držati nakon kupovine. Jabuke možete držati u frižideru, ali se preporučuje čuvanje u papirnim vrećicama. Ako ih bez papirnate vrećice stavite uz drugo voće moguće je da će otpustiti plin etilen koji će uzrokovati brže kvarenje i propadanje ostalog voća i povrća.

Pri kupnji jabuka pazite što kupujete. Kako bi bili sigurni da hrana koju kupujete nije tretirana pesticidima, provjerite proizvođača, ili barem dobro operite plod prije korištenja. Plodovi koji imaju promijenjenu boju već su oštećeni pa takve trebate koristiti čim ih donesete doma.

Jabuka: kalorije i nutritivne vrijednosti

Vjeruje se kako su samo dvije jabuke sedmično dovoljne za zdravlje organizma na mnogim razinama. Osim toga, različite vrste jabuka imaju drugačiju količinu kalorija. Ovo su vrijednosti jabuka:

jabuka crveni delišes – 59 kalorija
jabuka Granny Smith – 58 kalorija
jabuka zlatni delišes – 57 kalorija

U jednoj jabuci nalazi se:

52 kcal energetske vrijednosti
0,17 g masti
2,40 g vlakana
0,26 g proteina
10,39 g šećera
vitamini A, E, K, C i B skupine – najviše je C i K vitamina
107 mg kalija
6 mg kalcija
11 mg fosfora
5 mg magnezija
0,12 mg željeza
cink, bakar, mangan i selen

Najviše ljekovitih svojstava nalazi se u kori jabuke, pa ako ste sigurni da jabuka nije tretirana pesticidima, nemojte ju guliti. Jabuka se u ljekovite svrhe koristi od davnina. One potječu iz Azije, kao i drugo voće poznato po visokim razinama kvalitetnih tvari. S vremenom je nastalo preko 10 tisuća različitih sorti jabuka, a kod nas su najpopularnije jabuka crveni delišes, jonagold, fuji, Granny Smith i zlatni delišes.

Jabuke se razlikuju po slatkoći i kiselosti. Mogu biti različitih aroma, sočnosti, oblika, boja i veličina.

Jabuka na dan tjera mnoge bolesti

Smatra se da je jabuka kraljica zdravlja, a uz to ima veliku dostupnost. Doslovno ne postoji izlika zašto netko ne bi jeo jabuke na barem sedmičnoj razini.

Jabuke su dobre za:

- smanjivanje rizika od dijabetese
- zaštitu od kardiovaskularnih bolesti
- reguliranje krvnog tlaka
- smanjivanje mogućnosti moždanog udara za 50%
- uklanjanje naslaga sa zubiju
- stimuliranje izlučivanja sline
- prevenciju nastanka nekoliko vrsti raka
- poboljšan rad mozga
- ubrzavanje metabolizma

Najnovija istraživanja pokazala su kako polifenoli iz jabuke izrazito dobro utječu na reguliranje nivoa šećera u krvi. U jabuci se nalazi kvercetin koji utječe na određene enzime koji izvode raspad kompleksnih ugljikohidrata na jednostavne šećere. Pozitivna svojstva jabuka dolaze i iz njihovih antioksidansa koji utječu na stvaranje kardiovaskularnih bolesti.

Potiče rad metabolizma i mršavljenje

Radi visoke razine vlakana, a male razine kalorija jabuka stvara osjećaj punog želuca, sitost ali i potiče rad metabolizma. Radi reguliranja nivoa kolesterola u krvi, ne morate brinuti o njenom lošem utjecaju na zdravlje. One potiču rad metabolizma i probavu, pa ćete njima postići bolju peristaltiku crijeva. Odlična je za koristiti u različitim dijetama. Bez obzira na to što potiče probavu, davat će energiju i nećete se osjećati gladno.

Osim što ćete gubiti kilograme, jabukama možete očistiti svoje tijelo od nepoželjnih toksina, piše Net.hr.

NEMA KOMENTARA