Naučnici otkrili: Cijeli život jabuke jedemo na pogrešan način

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili: Cijeli život jabuke jedemo na pogrešan način
Foto: Pixabay / Ilustracija

Jedna jabuka u danu popravlja zdravlje, ali što ako ovo voće cijeli život jedemo na krivi način? Naime, naučnici s Tehnološkog fakulteta u Grazu došli su do zaključka da jezgra i sjemenke jabuke sadrže korisne bakterije, što znači da bi i taj dio jabuke, koji najčešće završi u kanti za otpad, bilo dobro pojesti.

Naučnici su analizirali bakterije u svim dijelovima voćke - stabljici, jezgri, sjemenkama i kori. Otkrili su da organske, kao i jabuke kupljene u trgovinama, sadrže sličnu količinu bakterija, ali većina njih nalazi se u sjemenkama.

“Zanimljivo je da su pulpa i sjemenke bogatije bakterijama, dok ih je manje u kori”, napisali su naučnici u svom zaključku.

Ako odbacujete sjemenke i jezgru jabuke, ne unosite mnoge korisne bakterije poput laktobacila, vrste koja se često nalazi u probioticima, piše časopis People.

Iako su organske jabuke, kao i one iz trgovina, sadržavale približno istu količinu bakterija, istraživanjem je otkriveno da organske imaju “znatno raznovrsniju i ujednačeniju zajednicu bakterija koja ima povoljnije zdravstvene učinke za potrošače”, prenosi Index.

“Ova zanimljiva studija svakako bi trebala dovesti do više testiranja dijelova hrane koje najčešće bacamo”, izjavila je za Good Morning America dr. Jennifer Ashton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije