Uživajte u bogatim okusima na jesen: Ovo je povrće koje se sada sije

Radiosarajevo.ba
Uživajte u bogatim okusima na jesen: Ovo je povrće koje se sada sije
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kako biste uživali u bogatim okusima svježeg povrća u ranu jesen i rano proljeće, avgust je vrijeme sjetve.

Tada se siju se blitva, mrkva, peršun, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija, poriluk ....

Za većinu kultura koje se mogu sijati u ovo doba godine preporuka je da se sjetva obavi u kontejnerima ili posudama za sjetvu. Ovaj način nam osigurava visok postotak nicanja sjemena jer imamo kontrolirane uvjete koje lako održavamo. 

Prilikom sjetve pripazimo na porijeklo i starost sjemena. Najbolje bi bilo nabaviti sjeme provjerene kvalitete i zanimljivih sorti prikladnih za područje i tlo gdje sadimo.

Zalijevamo li svoje nježne presadnice redovito ujutro i navečer, one će se već za nekoliko dana ukorijeniti te nastaviti rast i razvoj. No ako su pred nama izrazito vrući i sunčani dani, preporuka je da ih dodatno zaštitimo i s nekoliko suhih grana ili pletenim pokrovom koji će stvoriti blagu sjenu.

Kad presadnica naraste na veličinu par listića (ovisno o kulturi) presađujemo je na pripremljeno mjesto u vrtu. Sačuvajte presadnice od štetnika i od bolesti, piše Napravivrt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije