Uz ove čudotvorne napitke spavat ćete kao beba

Radiosarajevo.ba
Uz ove čudotvorne napitke spavat ćete kao beba
Arhiv / Ilustracija
Stres, brige i promjena vremena mogu znatno utjecati na ritam spavanja, a upravo je san ključan u održavanju zdravog života i reguliranju kilograma.

Srećom, majka priroda se pobrinula i za taj problem te ponudila bilje, voće i mliječne proizvode koji pomažu da se lakše ušuškamo u krevet i zaspemo, piše 24sata.hr. 

Mlijeko je odavno poznato po svojem umirujućem djelovanju, a pripremite ga i s malo muškatnog oraščića i meda. Možete probati i “zlatno mlijeko” prema drevnoj indijskoj knjizi o medicini, ayurvedi, s kurkumom, medom i crnim paprom za osjećaj mira, spokoja i zadovoljstva.

Čaj od kamilice također je umirujući, no onaj od biljke valerijane specijaliziran je za nesanicu. Pomoći mogu i čajevi od hmelja, matičnjaka ili tropskog voća. Popiti možete i čašu soka od grožđa, no nemojte pretjerivati zbog šećera. Toplo se preporučuje banana koja umiruje te višnja jer potiče melatonine, hormone koji vraćaju “unutarnji sat” u ravnotežu.

Smoothie od banane, načinjen od šoljice zobenog mlijeka i žličice meda, osigurat će magnezij, kalij i ponešto vitamina B skupine koji će pridonijeti sveukupnom opuštanju.

Pomaže i višnja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Medicinal Food, uzimanje 250 mililitara soka od višnje ujutro i navečer tokom dvije sedmice značajno je smanjilo intenzitet nesanice. 

 

 

Čaj od kamilice i lavande 

Sastojci: kašičica sušenih cvjetova lavande, kašičica sušenih svjetova kamilice, 2,5 dl vode, malo mlijeka i meda

Priprema: Kamilicu i lavandu stavite u vrećicu ili malo cjedilo za čaj pa prelijte vrelom vodom. Ako nemate ovaj pribor, jednostavno prelijte vodu preko cvjetova pa ocijedite naknadno. Ostavite od 10 do 15 minuta. Dodajte malo mlijeka i meda po želji. 

Smoothie s višnjom i bananom

Sastojci: 1/2 šoljice mlijeka, 1/2 banane, 1/2 šoljice višnji iz nezaslađenog kompota ili zamrznutih, 1/4 kašičice muškatnog oraščića, kašičica meda. 

Priprema: Bananu narežite na ploške i zamrznite pa blendajte sve sastojke od 30 do 45 sekundi, do željene gustoće smoothieja. Možete mu dodati kašiku lanenih sjemenki, 1/4 šoljice sjeckanih badema ili 1/2 kašike kakao praha. 

Domaći kefir

Sastojci: 2 kašike kefirnih zrnaca, 1/2 l mlijeka (najbolje domaće) 

Priprema: U staklenu teglu ili staklenu bocu ulijte mlijeko. Dodajte zrnca kefira. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata dok se ne zgusne. Zatim procijedite, gljive isperite pod mlazom hladne vode i ponovno ih prelijte mlijekom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije