Umorni ste, rane vam sporo zarastaju, možda vam nedostaje vitamina D

Radiosarajevo.ba
Umorni ste, rane vam sporo zarastaju, možda vam nedostaje vitamina D
Arhiv / Ilustracija

Naše tijelo šalje nam jasne signale kada mu fali neki vitamin. Ukoliko primjetite neke čudne simptome koji se do sada nisu javljali, znajte da vam vaše tijelo signalizira da mu fali neki vitamin ili mineral.

Nedostatak vitamina D uključuje osjećaj umora i loše raspoloženje, ali ima još nekoliko simptoma koje ne smijete da zanemarite. Ovaj vitamin je veoma važan za pravilno funkcionisanje našeg organizma i ima ozbiljan uticaj na naše tijelo ukoliko ga nemamo dovoljno.

Nedovoljno vitamina D može da dovede do slabljenja mišića, umora pa čak i psihičkih problema. Ponekad nije lako uočiti nedostatak vitamina D, jer su simptomi prikriveni. Ovo su najčešćih 6 simptoma da vašem tijelu neostaje ovaj dragoceni vitamin.

Loše raspoloženje

Ukoliko se ne izlažete dovoljno sunčevim zracima, postoji šansa da se smanji proizvodnja hormona sreće - serotonina. Serotonin je zadužen za regulaciju raspoloženja.

Prijelom kostiju

Ukoliko vam se često dešava da lomite kosti, onda vam nedostaje vitamin D. Mnogi misle da je za to kriv nedostatak kalcijuma koji je zadužen za zdravlje kostiju, što može da bude slučaj. Međutim, tu je i nedovoljna ili loša absorbcija vitamina D.

Bol u kostima i zglobovima

Zbog nedovoljno vitamina D javlja se osjećaj neprijatnosti i bola u kostima i zglobovima. Najčešće se primjećuje u kolejnima i leđima. Oni koji ne unose dovoljno ovog vitamina rizikuju osteoporozu i blove u leđima.

Znojenje glave

Znojavi skalp je još jedan simptom nedostatka ovog važnog vitamina. Ukoliko se znojite iako vam je temperatura tijela u redu, možda vam treba još malo vitamina D.

Umor i iscrpljenost

Osjećaj umora je čest kod ljudi koji pate od nedostatka vitamina D, ali potencijalni razlog često bude neprimjećen. Osjećaj umora na duge staze ima negativan uticaj na tijelo.

Sporo zarastanje rana

Ukoliko imate neku ranicu poslije operacije ili povrede, a ona sporo zarasta, onda se zapitajte koliko je nivo vitamina D u vašem organizmu. Vitamin D proizvodi komponentu krucijalnu za stvaranje nove kože kao deo procesa iscjeljenja, piše Daily Star. Vjeruje se da on ima uticaja i na upalne procese kao i učešće u borbi protiv infekcija, piše b92.net.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije