Umak od karamele: Već nakon prve kašikice osjećat ćete se bolje
Lagana zdrava karamela priprema se od samo nekoliko sastojaka i to u manje od par minuta.
Može se dodavati u deserte, sladoled, kreme, smoothieje i još mnogo toga.
Jedan od sastojaka je maca, adaptogen koji služi za bolju adaptaciju organizma - povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost.
Porijeklom je iz Perua gdje ima dugu historiju primjene i u kulinarstvu i medicini.
Osim mace, dodaje se i maslac od indijskih oraščića. Indijski oraščići su vrlo zdravi, između ostalog sadrže i oleinsku kiselinu koja se nalazi i u maslinovom ulju.
Također, bogati su vitamina B skupine kao i vitaminima E i K te željezom, magnezijem, manganom, fosforom, selenom, cinkom, kalijem.
Recept za zdravu varijantu umaka od karamele
Sastojci:
- pola šoljice maslaca od indijskih oraščića
- pola šoljice javorovog sirupa
- tri žličice mace u prahu
- pola kašikice himalajske ružičaste soli
- jedna kašikica ekstrakta vanilije
Postupak:
Stavite sve sastojke u posudu i dobro promiješajte, sve dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica. Prebacite smjesu u staklenku i čuvajte u frižideru do jedne sedmice, prenosi 24sata.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.