Ukusno / Ljudi masovno dijele recept za "najbolji čokoladni kolač na svijetu"

21. 11. 2020. u 18:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Po društvenim mrežama već nekoliko sedmica kruži recept za sasvim poseban čokoladni kolač…

Jedna blogerica tvrdi da ima recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu – a ima tek nekoliko sastojaka.

A među njima su dvije tajne namirnice zbog kojih je taj kolač toliko savršen. Već sada među korisnicima Instagrama i TikTok-a kruži priča kako je to zaista najbolji čokoladni kolač na svijetu.

Otkrit ćemo vam tajne sastojke…

1. Ocat ili sirće

Ocat je prirodni katalizator koji reagira s praškom za pecivo tako da oslobađa ugljični dioksid. Zadržat će u kolaču mjehuriće te će se zato kolač fino dići i imat će „zračne komore“.

Rezultat: supermekano i pahuljasto tijesto.

2. Kafa

Kafa ili espresso sjajno se slažu s čokoladom, a gorkasta aroma dodatno naglašava ukus čokolade. Dakle, kako bi dodatno aromatizirala čokoladu u kolaču, stavi malo kafe u tijesto.

Recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu

Sastojci

240 ml mlijeka

1 kašičica octa
180 ml ulja
2 jajeta
200 g smeđeg šećera
65 g šećera u prahu
130 g brašna
90 g nezaslađenog kakaa u prahu
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica soli
120 ml kuhane kafe

Priprema

1. Pomiješaj mlijeko i ocat te ostavi da odstoji pet minuta.

2. Dodaj ulje, jaja, smeđi šećer i šećer u prahu te sve dobro pomiješaj s pomoću pjenjače.

3. Dodaj mješavini kroz sito brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol te dobro umiješaj da nastane gusta masa bez grudvica.

4. Zatim dodaj kafu te također umiješaj.

5. Prelij tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni 50 do 60 minuta. Prije uživanja ostavi da kolač da se ohladi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)