Ukusan, sladak, i neodoljiv: Napravite ovaj cheescake koji vas neće ostaviti ravnodušnima

0
Radiosarajevo.ba
Ukusan, sladak, i neodoljiv: Napravite ovaj cheescake koji vas neće ostaviti ravnodušnima
Foto: Pexels / Ilustracija / Kolač

Ako razmišljate čime da zasladite vikend, evo prijedloga! Cheesecake s bijelom čokoladom i višnjama je lagan i prozračan, ne treba ga peći, a priprema je brza i jednostavna.

Podlogu od keksa i maslaca nadopunjuje fina krema od sira te osvježavajući sloj višanja. Ovaj cheesecake je zaista lagan jer se ukus sira u kremi ne osjeti pretjerano, zahvaljujući slatkoj vrhnju i bijeloj čokoladi, tako da ćete uživati u ovoj torti čak i ako niste preveliki ljubitelj cheesecakea. Recept je food blogerica Natalija Mliodanović.

Sastojci:

Za podlogu:

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

  • 200 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl.)
  • 125 g putera
  • 2-3 žlice meda

Za kremu:

  • 500 g krem sira
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 kašičica arome vanilije
  • 150 g bijele čokolade
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica želatina – 10 g

Za sloj od višanja:

  • 300 g višanja iz kompota
  • 300 ml soka od višanja
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g gustina

Priprema:

Podloga: Pomiješajte mljeveni keks i otopljeni te malo ohlađeni puter, dodajte med i sve dobro sjedinite kašikom. Uzmite odgovarajući tanjur ili tacnu te na njega stavite obruč za torte od 26 cm (može i kalup sa dnom) i dobro utisnite podlogu od keksa. Stavite u frižider dok pripremate kremu.

Krema: Bijelu čokoladu izlomite na kocke, prelijte sa 100 ml vrhnja za kuhanje i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se sva čokolada ne otopi. Želatinu pomiješajte sa 4 kašike hladne vode i ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri. Ulijte u bijelu čokoladu, dobro promiješajte i kratko ohladite.

Izmiksajte krem sir šećerom u prahu i aromom vanilije. Dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i još jednom dobro izmiješajte mikserom, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije