Ukusan, sladak, i neodoljiv: Napravite ovaj cheescake koji vas neće ostaviti ravnodušnima
Ako razmišljate čime da zasladite vikend, evo prijedloga! Cheesecake s bijelom čokoladom i višnjama je lagan i prozračan, ne treba ga peći, a priprema je brza i jednostavna.
Podlogu od keksa i maslaca nadopunjuje fina krema od sira te osvježavajući sloj višanja. Ovaj cheesecake je zaista lagan jer se ukus sira u kremi ne osjeti pretjerano, zahvaljujući slatkoj vrhnju i bijeloj čokoladi, tako da ćete uživati u ovoj torti čak i ako niste preveliki ljubitelj cheesecakea. Recept je food blogerica Natalija Mliodanović.
Sastojci:
Za podlogu:
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
- 200 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl.)
- 125 g putera
- 2-3 žlice meda
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 70 g šećera u prahu
- 1 kašičica arome vanilije
- 150 g bijele čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatina – 10 g
Za sloj od višanja:
- 300 g višanja iz kompota
- 300 ml soka od višanja
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 30 g gustina
Priprema:
Podloga: Pomiješajte mljeveni keks i otopljeni te malo ohlađeni puter, dodajte med i sve dobro sjedinite kašikom. Uzmite odgovarajući tanjur ili tacnu te na njega stavite obruč za torte od 26 cm (može i kalup sa dnom) i dobro utisnite podlogu od keksa. Stavite u frižider dok pripremate kremu.
Krema: Bijelu čokoladu izlomite na kocke, prelijte sa 100 ml vrhnja za kuhanje i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se sva čokolada ne otopi. Želatinu pomiješajte sa 4 kašike hladne vode i ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri. Ulijte u bijelu čokoladu, dobro promiješajte i kratko ohladite.
Izmiksajte krem sir šećerom u prahu i aromom vanilije. Dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i još jednom dobro izmiješajte mikserom, piše Večernji List.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.