Zanimljivo / U kojoj dobi ljudi najviše stare: Istraživanje trajalo 50 godina

15. 05. 2021. u 22:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Starenje je sastavni dio života i bez obzira na sve moguće tretmane, ne možemo ga izbjeći. Naravno, stari se dan po dan, ali - jeste li se ikad zapitali u kojim godina počinjemo brže da starimo? Jesu li to 30-e ili 50-e? Jedno istraživanje je došlo do odgovora na ovo pitanje.

Istraživanje koje je objavljeno na Cosmopolitan.de provedeno u australskom gradu Dunedin je pratilo preko hiljadu ispitanika od 1970-ih. U sklopu studije naučnici su pratili biološki proces starenja odabranih učesnika istraživanja.

Rezultati su pokazali da kada imaju 38 godina ispitanici najviše fizičkim izgledom ukazuju na svoje stvarne godine.

Studija je testirala funkcije unutrašnjih organa, pratila metabolizam, zube, krvnu sliku, holesterol, imunitet i hromosome. Ovo istraživanje bi trebalo da pomogne boljem razumijevanju procesa starenja.

Ali, postavlja se pitanja u kojim godinama najbrže starimo. Nažalost, konkretan odgovor na ovo pitanje ne postoji. Doduše organi u periodu između 30-ih i 40-ih pokazuju najviše znakova “trošenja”, ali sami proces starenja prilično je individualan.

Ono što je istraživanje pokazalo je da način na koji vodimo svoj život najviše utiče na proces starenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA