Tutmanik na turski način: Napravite pogačice koje se tope u ustima
Radiosarajevo.ba
Tutmanik je izuzetno popularno pecivo u Bugarskoj, a ovaj recept dolazi iz zapadne Turske, blizu granice s Bugarskom.
Iako je tradicionalno poznat kao hljeb sa sirom, ova verzija daje predivne pogačice koje se tope u ustima, zahvaljujući mekanoj teksturi i bogatom okusu s feta sirom.
Ovaj recept je savršen za sve ljubitelje sočnih i mirisnih pogača, a postupak pripreme je jednostavan i brz. Uživajte u pripremi ovog recepta.
Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran
Sastojci
Za tijesto
- 2 šolje ostrog brašna
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- 2 kašike instant kvasca
- 150ml tople vode
- popla - 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
Nadjevanje
- 100-150g feta sira
- nekoliko kašika ulja ili otopljeni maslac
Premazivanje
- 1 jaje
- 1 kašika jogurta
- 2-3 kašike Nigela ili sezam sjemenki
Priprema
- U šolju dodati toplu vodu, kvasac i šećer, dobro promiješati sa viljuškom da se kvasac otopi. Ostaviti oko 5 minuta.
- U veću zdjelu prosijati brašno. Nemojte preskočiti ovaj postupak, važno je da je prosijano da tijesto bude rahlo. Dodati sol i promiješati.
- U sredinu napraviti udubinu i dodati ulje, umućeno jaje i promiješati. Zatim dodavati toplu vodu sa otopljenim kvascem uz stalno miješanje sa viljuškom.
- Kada tijesto postane kompaktno i nije više vodenasto onda nastaviti mijesiti sa rukom oko 5-7 minuta, trebate dobiti mekano tijesto koje se ne lijepi.
- Formirati u loptu i prekriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči, oko 45-60 minuta.
- Pobrašniti radnu površinu i istresti tijesto. Lagano ga splostiti i onda razvući na kojih pola centimetara. Razvucite ga u pravokutni oblik.
- Premazati sa uljem ili otopljenim maslacem i posuti sa izmrvljenim feta sirom. Tijesto pažljivo čvrsto zarolati. Zatim izrezati na pola, pa onda opet na pola i tako dok ne dobijete paketiće oko 7cm dugačke.
- Sada svaki paketić okrenuti okomito i svaku stranu prevuci sa tijestom , da se sir prekrije. Stavljati rolice u tavu koju ste premazali uljem i pobrašnili. Tava treba biti malo deblja da možete prekriti sa folijom jer rolice trebaju još malo odstojati da nabubre. Dovoljno je oko 20-30 minuta. Sada ih premazati sa umućenim jajetom i jogurtom. Pokriti svaku pukotinu da se spriječi curenje sira. Posuti sa Nigela sjemenkama ili sezamovim.
- Peći na 200 C 12 minuta, onda smanjiti na 170 C i peći još oko 15 minuta da se lijepo zažute. Pecivo je predivno, totalno mekano sa malo hrskavom koricom
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)