Tutmanik na turski način: Napravite pogačice koje se tope u ustima

0
Radiosarajevo.ba
Tutmanik na turski način: Napravite pogačice koje se tope u ustima
Foto: Coolinarika / Tutmanik

Tutmanik je izuzetno popularno pecivo u Bugarskoj, a ovaj recept dolazi iz zapadne Turske, blizu granice s Bugarskom.

Iako je tradicionalno poznat kao hljeb sa sirom, ova verzija daje predivne pogačice koje se tope u ustima, zahvaljujući mekanoj teksturi i bogatom okusu s feta sirom.

Ovaj recept je savršen za sve ljubitelje sočnih i mirisnih pogača, a postupak pripreme je jednostavan i brz. Uživajte u pripremi ovog recepta.

Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran

Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran

Sastojci

Za tijesto

  • 2 šolje ostrog brašna
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike instant kvasca 
  • 150ml tople vode
  • popla - 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera

Nadjevanje

  • 100-150g feta sira
  • nekoliko kašika ulja ili otopljeni maslac

Premazivanje

  • 1 jaje
  • 1 kašika jogurta
  • 2-3 kašike Nigela ili sezam sjemenki

Priprema 

  • U šolju dodati toplu vodu, kvasac i šećer, dobro promiješati sa viljuškom da se kvasac otopi. Ostaviti oko 5 minuta.
  • U veću zdjelu prosijati brašno. Nemojte preskočiti ovaj postupak, važno je da je prosijano da tijesto bude rahlo. Dodati sol i promiješati.
  • U sredinu napraviti udubinu i dodati ulje, umućeno jaje i promiješati. Zatim dodavati toplu vodu sa otopljenim kvascem uz stalno miješanje sa viljuškom.
  • Kada tijesto postane kompaktno i nije više vodenasto onda nastaviti mijesiti sa rukom oko 5-7 minuta, trebate dobiti mekano tijesto koje se ne lijepi.
  • Formirati u loptu i prekriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči, oko 45-60 minuta.
  • Pobrašniti radnu površinu i istresti tijesto. Lagano ga splostiti i onda razvući na kojih pola centimetara. Razvucite ga u pravokutni oblik.
  • Premazati sa uljem ili otopljenim maslacem i posuti sa izmrvljenim feta sirom. Tijesto pažljivo čvrsto zarolati. Zatim izrezati na pola, pa onda opet na pola i tako dok ne dobijete paketiće oko 7cm dugačke.
  • Sada svaki paketić okrenuti okomito i svaku stranu prevuci sa tijestom , da se sir prekrije. Stavljati rolice u tavu koju ste premazali uljem i pobrašnili. Tava treba biti malo deblja da možete prekriti sa folijom jer rolice trebaju još malo odstojati da nabubre. Dovoljno je oko 20-30 minuta. Sada ih premazati sa umućenim jajetom i jogurtom. Pokriti svaku pukotinu da se spriječi curenje sira. Posuti sa Nigela sjemenkama ili sezamovim.
  • Peći na 200 C 12 minuta, onda smanjiti na 170 C i peći još oko 15 minuta da se lijepo zažute. Pecivo je predivno, totalno mekano sa malo hrskavom koricom

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije