Turska slastica: Mliječna vanila pita
Radiosarajevo.ba
Ovo je odlična turska brzinski napravljena poslastica od svima dostupnih sastojaka.
Posebno oduševljava jednostavnost pripreme, sočna tekstura i fini ukus koji podsjeća na krempitu.
Važno je znati da puter ne mijenjate nekom drugom masnoćom, on ovoj piti daje dodatni mliječni i bogat šmek!
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta
Sastojci:
- 8 tankih kora za pitu/baklavu
- 1/3 čaše (70 gr) otopljenog putera, čaša od 200 ml
- 3 jajeta
- 1/2 čaše (100 gr) šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- malo soli
- 1+1/2 čaše (300 gr) mlijeka
- po ukusu šećer u prahu (za posipanje)
Gotova za 10 minuta: Čokoladna torta od samo četiri sastojka postala hit na društvenim mrežama
Priprema:
- Koru raširiti i premazati je rastopljenim puterom. Nabrati je kao harmoniku (lepezu), pa je smotati u krug kao ružicu - nabori se prave da bi kora upila više preliva.
- Staviti je u pleh/tepsiju (prečnika 23 cm) na pek papir premazan puterom.
- Na isti način premazati i smotati sve ostale kore. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni nekih 20 minuta, dok lijepo ne porumene.
- Dok se kore peku, u dubljem sudu umutiti jaja sa šećerom, vanil šećerom i sa mrvicom soli. Uliti mlijeko i sve lijepo sjediniti da se šećer skroz otopi. Ovom masom preliti pečene kore, pa ih vratiti u rernu da se sa prelivom peku još 20 minuta.
Pečenu pitu malo prohladiti, posuti je šećerom u prahu. Služiti po želji mlaku ili hladnu, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)