Turska slastica: Mliječna vanila pita

0
Radiosarajevo.ba
Turska slastica: Mliječna vanila pita
Foto: Coolinarika / Mliječna vanila pita

Ovo je odlična turska brzinski napravljena poslastica od svima dostupnih sastojaka.

Posebno oduševljava jednostavnost pripreme, sočna tekstura i fini ukus koji podsjeća na krempitu.

Važno je znati da puter ne mijenjate nekom drugom masnoćom, on ovoj piti daje dodatni mliječni i bogat šmek!

Premijer liga BiH: Željezničar ima priliku osigurati opstanak, susret u direktnom TV prijenosu

Premijer liga BiH: Željezničar ima priliku osigurati opstanak, susret u direktnom TV prijenosu

Sastojci: 

  • 8 tankih kora za pitu/baklavu
  • 1/3 čaše (70 gr) otopljenog putera, čaša od 200 ml
  • 3 jajeta
  • 1/2 čaše (100 gr) šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo soli
  • 1+1/2 čaše (300 gr) mlijeka
  • po ukusu šećer u prahu (za posipanje)
Gotova za 10 minuta: Čokoladna torta od samo četiri sastojka postala hit na društvenim mrežama

Gotova za 10 minuta: Čokoladna torta od samo četiri sastojka postala hit na društvenim mrežama

Priprema:

  • Koru raširiti i premazati je rastopljenim puterom. Nabrati je kao harmoniku (lepezu), pa je smotati u krug kao ružicu - nabori se prave da bi kora upila više preliva.
  • Staviti je u pleh/tepsiju (prečnika 23 cm) na pek papir premazan puterom. 
  • Na isti način premazati i smotati sve ostale kore. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni nekih 20 minuta, dok lijepo ne porumene.
  • Dok se kore peku, u dubljem sudu umutiti jaja sa šećerom, vanil šećerom i sa mrvicom soli. Uliti mlijeko i sve lijepo sjediniti da se šećer skroz otopi. Ovom masom preliti pečene kore, pa ih vratiti u rernu da se sa prelivom peku još 20 minuta.

Pečenu pitu malo prohladiti, posuti je šećerom u prahu. Služiti po želji mlaku ili hladnu, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije