Trikovi za one koji ne žele operaciju: Kako zategnuti opuštenu kožu tijela

Radiosarajevo.ba
Trikovi za one koji ne žele operaciju: Kako zategnuti opuštenu kožu tijela
Foto: Pixabay / Ilustracija

Opuštena koža sigurno smeta svakoj ženi te djeluje na gubitak samopouzdanja. Iako postoje mnogi načini za pomoć, kada se jednom koža opusti, teško ju je vratiti u prvobitno stanje.

Uzroci opuštene kože mogu biti trudnoća, gubitak kilograma ili jednostavno starenje. Ona se najčešće primjećuje na:

Trbuhu
Licu
Vratu
Stražnjici
Rukama
Nogama

Ovo se stanje može popraviti estetskim zahvatima, ali postoje i opcije za one koje ne žele izbjeći bilo kakve zahvate, piše Ordinacija.

Te opcije uključuju:
Vježbanje
Korištenje proizvoda za učvršćivanje
Gubitak kilograma
Masaže

Evo i kako možete sami djelovati na učvršćivanje kože:

KREME

Dok su rezultati ovakvih proizvoda nesigurni, mogu pomoći tako da „poprave“ izgled opuštene kože, posebno one suhe kojoj je potrebna njega. Često su i rezultati ovih preparata odmah vidljivi ali ne i dugotrajni ali mogu umanjiti vidljivost bora.

Dobar su odabir kreme koje sadrže retinol koji sprječava djelovanje slobodnih radikala na kolagen koji je koži potreban kako bi izgledala mlado i zategnuto. Retinol pomaže i kada je u pitanju proizvodnja kolagena i tako spriječiti nastanak novih bora. Ako želite pokušati s nečim prirodnim uzmite proizvod koji sadrži ulje sjemenki grožđa za što je dokazano da zateže kožu i poboljšava elastičnost.

DODACI PREHRANI

Dok ne postoji magična krema koja će ovaj problem riješiti, određeni suplementi bi mogli pomoći:
Proteini: Amino kiseline koje se u njima nalaze su esencijalne za izgradnju kolagena.
Vitamin C: Kako bi se proizvodio kolagen, potreban je ovaj vitamin
Želatina: Radi se o kuhanom kolagenu životinjskog podrijetla i često se koristi za kuhanje, a sudjeluje u izgradnji kolagena.

VJEŽBAJTE
Uz vježbe s utezima lako se izgrade mišići što može utjecati da se opuštena kože manje primjećuje, posebno ako je ona posljedica gubitka kilograma. Kako se koža u tom slučaju ne može sama vratiti na mjesto, vježbanje je dobar način za rješavanje ovog problema.
Ako je nezategnuta koža posljedica trudnoće prvo razgovarajte s liječnikom jer neke vježbe možda ne smijete izvoditi.

RIJEŠITE SE VIŠKA KILOGRAMA
Tvrdokornih masnoća koje se nalaze ispod kože se teško riješiti, a ako izgubite samo par centimetra masnoće, koža će izgledati zategnutije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije