Trik sa kojim ćete jednostavno očistiti zagorene mrlje u tavi i loncu: Potrebne su samo dvije stvari
Frustrirajuće je kad ručak zagori, posebno kada se zalijepi za dno šerpe ili tave. Ribanje zapečenog dna je čista muka, a ponekad se čini kako posuđu nema spasa.
Međutim, nemojte bacati skupe šerpe prije nego što isprobate tri cjenovno pristupačna i široko dostupna sredstva za odmašćivanje i čišćenje.
Nije riječ o nekim kupovnim sredstvima zbog kojih ćete morati navući rukavice i masku, već o namirnicama iz svake kuhinje, s kojima radite svaki dan.
Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu
So - pomagač u čišćenju
Najprije u posudu ulijte malo vode, dovoljno da pokrije dio posude koji je zagorio, a zatim dodajte veću količinu soli. Posudu stavite na vatru, pričekajte da proključa, pa kuhajte još pet minuta. Izlijte vodu, a zatim operite standardnim deterdžentom za suđe.
Soda + limun
Iscijedite pola limuna i dodajte kaščicu sode bikarbone. Prekrijte dno zagorjele posude tom mješavinom, pa pustite da odstoji 20 minuta. Uštedjet ćete puno truda, vremena i energije, a možda i spasiti posuđe čije se stanje činilo beznadnim
I najbitnije - nemojte zaboraviti na to da morate potopiti zagorjelu posudu u toplu vodu netom nakon nezgode u pripremi ručka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.