Tri svakodnevne namirnice ugrožavaju zdravlje vašeg mozga

Radiosarajevo.ba
Tri svakodnevne namirnice ugrožavaju zdravlje vašeg mozga
Pixabay / Ilustracija
Iako je popis nezdrave hrane iznimno dugačak, neke su namirnice definitivno gore od drugih - pogotovo one namirnice koje jedete vikendom ili nakon dugog dana u uredu.

No, prema dijetetičarki Jamie Vespi, piše Wall, neke namirnice zapravo mogu uzrokovati upale u mozgu i ubrzati mentalno propadanje kako starite.

Vespa je nedavno istakla neke štetne namirnice u svom članku za časopis Cooking Light, postavljajući prilično depresivno svjetlo na neke od namirnica za koje jako dobro znamo i jako volimo.

Prema njenim riječima, ovo su top tri namirnice koje negativno utječu naše tijelo i mozak:

Maslac

"Mnogi dokazi spajaju zasićene masnoće s nižim kognitivnim funkcijama kada su u pitanju i kratkoročna i dugoročna memorija. Umjesto toga koristite za mozak zdravo maslinovo ulje, kao i hranu bogatu mononezasićenim (i polinezasićenim) masnim kiselinama koja može smanjiti rizik od demencije. Istraživanje pokazuje da zamjena zasićenih masti u prehrani s masti na biljnoj bazi i cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od bolesti srca. "

Sirevi

"Koncentriran izvor zasićenih masti, odnosno punomasne mliječne proizvode treba konzumirati umjereno, jer oni uzrokuju upalu u mozgu", kaže Vespa. "Prehrana s visokim udjelom masnoće može dovesti do upale u drugim dijelovima tijela i oštećenja hipotalamusa - područja mozga zaduženo za regulaciju tjelesne težine."

Crveno meso 

"Dva faktora koja imaju ulogu u stvaranju nakupina plakova i poteškoća u mozgu su oksidativna oštećenja od strane slobodnih radikala i upala. Masni komadi govedine, svinjetine i janjetine, mesne prerađevine poput salame i kobasice te kokošja koža bogati su zasićenim masnoćama, čiji unos treba ograničiti kako bi se smanjila upala ", kaže Vespa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije