Tradicionalni ručak od samo nekoliko sastojaka
Sastojci
– 1-1,5 kg krompira
– 6-7 komada paprika
– 2 kašike maslaca
– 2 glavice crvenog luka
– 2 kašike brašna
– 100 ml vrhnja za kuhanje
– 200 ml domaćeg kajmaka ili masnijeg milerama
– još ulje
– so, vegeta, biber
Priprema
Krompir oguliti i isjeckati na sitne kockice pa ga dobro oprati i ocijediti u cjedilu. Luk isto isjeckati pa ga pržiti na maslacu i ulju da blago porumeni, zatim mu dodati brašno i pržiti još pola do minute.
Tako pripremljen luk istresti u krompir dodati začine (so, vegeta, biber) i dobro promiješati. Paprike oprati izdubiti i nafilovati ih pripremljenim krompirom.
Dublju vatrostalnu posudu malo pouljiti pa istresti trećinu smjese kojom smo filovali paprike, poredati i njih pa ostatak krompira posuti oko paprika. Poklopiti i peći u rerni na 200 stepeni oko 1-1,5 sat ,ovisno o količini samog jela.
Kada se je sve fino zarumenilo i ispeklo se, skinuti poklopac i zaliti mješavinom vrhnja i kajmaka pa vratiti u rernu da se još malo sve poveže, piše najboljirecepti.com
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.