Tradicionalna iftarska sofra: Donosimo vam recept za sogan dolmu

1
Radiosarajevo.ba
Tradicionalna iftarska sofra: Donosimo vam recept za sogan dolmu
Foto: Screenshot / Sogan dolma

Sogan dolma, poznata i kao punjeni luk, jedno je od tradicionalnih jela u Bosni i Hercegovini, koje se posebno priprema tokom ramazana i bajrama.

Iako ovaj recept ne uključuje nikakve posebne trikove, za njegovo pripremanje potrebna su mirna i nježna ruka, te puno strpljenja. Rezultat je izuzetno ukusno i aromatično jelo koje će oduševiti sve ljubitelje tradicionalne kuhinje.

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 3 pune šake riže
  • 8-10 manjih glavica luka
  • Vegeta
  • Paprika
  • Biber
  • 5 kašika ulja

Priprema:

Prvo očistite luk i stavite ga u ključalu vodu. Kuhajte ga 5-6 minuta, pazeći da ne prekuhate, jer bi se u suprotnom mogao raspasti. Nakon toga, stavite luk u hladnu vodu kako bi se ohladio, dok pripremate smjesu za punjenje.

Inspekcijska kontrola u Kantonu Sarajevo: Ugostitelji masovno krše propise, izrečene visoke kazne

Inspekcijska kontrola u Kantonu Sarajevo: Ugostitelji masovno krše propise, izrečene visoke kazne

U velikoj zdjeli, dobro izmiješajte mljeveno meso, rižu, začine (vegetu, papriku i biber) te ulje. Preporučuje se staviti nešto više paprike, jer će to rezultirati lijepom crvenom bojom sosa tokom kuhanja. Dodajte i kašiku mlake vode kako bi smjesa bila sočna.

Kada se luk ohladi, pažljivo počnite odvajati slojeve. Pokušajte da ne raspadnu, ali ukoliko do toga dođe, ništa ne brinite – samo napunite i preklopite, stvarajući novi krug. Najmanje, centralne dijelove luka ostavite sa strane.

Nježno punite luk smjesom i slažite punjene glavice u šerpu. Centralni dijelovi luka, koje ste ostavili sa strane, upotrijebite za popunjavanje praznina između dolmi u šerpi. Dok punite, lagano pritisnite meso da biste ispunili svaki prostor u luku.

Zalijte sve sa malo ulja i stavite na šporet. Kada čujete da se jelo počelo peći (1-2 minuta), prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije lukovice. Pokrijte šerpu i ostavite da se kuha na najvećoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada voda nestane, ponovo je dodajte i pustite da zavrije. Zatim smanjite temperaturu na srednju i pokrijte. Jelo će se kuhati otprilike 30 minuta, a najlakše ćete provjeriti da li je riža skuhana.

U maloj tavi napravite zapršku od dvije kašike brašna, kašike crvene paprike i malo vode po potrebi. Lagano dodajte zapršku u sos, pustite da se krčka na maloj temperaturi još 3-5 minuta.

Pospite gotovo jelo sjeckanim peršunom i malo bibera, te poslužite uz omiljeni prilog. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije