Topa je neizostavna na ramazanskim trpezama
Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.
Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti: kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve se to istopiti na laganoj temperaturi.
Ovo je recept za sarajevsku topu:
Sastojci
100 g slanog kajmaka,
100 g kiselog vrhnja,
50 g maslaca,
1-2 jaja.
Priprema:
1. U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac.
2. Dodajte jaje ili dva i promiješajte.
Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli još uvijek toplu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.