Neka mahale zamirišu: Prijedlog za prvu iftarsku sofru

H. A.
Neka mahale zamirišu: Prijedlog za prvu iftarsku sofru
Danas je prvi dan ramazana,devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato, vaši iftari trebaju da budu zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako. Danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.

Prijedlog za prvi ramazanski iftar:

Grčka supa od riže s limunom i jajetom

Potrebno:

-1,5 l. vode
-3 kocke za supu
-100 gr. riže
-2 jaja
-2-3kašike svježe cijedjenog limunovog soka(ili po želji)

Priprema:

-Rižu dobro oprati i staviti da se kuha sa vodom i kockama za supu.
-Kuhati na srednjoj temperaturi oko 15 minuta dok ne omekša.
-Mikserom umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodati žumanca, umutiti i polako sipati limunov sok ne prestajući mutiti mikserom.
-U tu smjesu dodavati polako vrelu supu , muteći srednjom brzinom,te dodati tečnost s rižom i mutiti opet da se jaja ne bi zgrudvala mnogo.
-Po želji dodati malo nasjeckanog peršuna

*Sve ovo se može raditi i sa temeljcem od piletine,umjesto kocki za supu

Zapečena piletina u finom umaku

Potrebno:

- 500g piletine (ili količina po želji)
-3 veća ljubičasta luka
-1 mala kašičica karija
-1 kašičica slatke paprike u prahu
-2 kašike paradjz pire ili jedan veći paradajz
-500 ml. vode ili bilo kojeg temeljca
-so
-biber
-ulje

Priprema:

-Na malo ulja propeći batake, koji se prethodno posole i pobibere, oko 10 minuta na jačoj vatri, sa obje strane.
-Izvaditii ih, te na isto ulje staviti nasjecakni luk , pa odmah preko staviti batake.
-Posuti začinima, dodati paradjz ,te doliti vodu/temeljac i ostaviti na jačoj vatri dok ne počne da krčka.
-Smanjiti temp. na srednju jačinu i dinstati još oko pola sata uz povremeno okretanje bataka.
-Ako u kojem slučaju voda uvri može se doliti vrele vode
-Na samom kraju kada je meso gotovo,dodati 2 veće kašike griza i pustiti da krčka još par min dok se masa ne zgusne
-Služiti uz rižu i sezonsku salatu

Starinske hurmašice

Potrebno:

-250g masla/maslaca/putera (jedno od ovo troje,pa koje god imate)
-1 jaje
-2 kašike šećera
-7 kašika ulja
-3 kašike pavlake/milerama
-na vrh noža pr za pecivo
-1 kašičica jabučnog sirćeta
-22 kašike brašna

Agda:

-500g šećera
-300ml vode
-1 kašičica limunovog soka

Priprema:

-Agdu prvo skuhati pa ostaviti po strani da se ohladi
-Za hurmašice prvo mutiti jaje sa šećerom
-Dodavati ostale sastojke i na kraju brašno sa pr.za pecivo
-Napraviti tijesto,te ga podijeliti u manje loptice koliko je dovoljno za svaku hurmašicu pojedinačno (ljepše su manje)
-Svaku lopticu oblikovati u hurmašicu ,ukrašavati po želji,mada se ove starinske ukrašavaju tako što se prislone na rende na onoj sitnoj strani ,tako ostane šara.
-Redati u pouljenu tepsiju te peći na 180 stepeni oko 40-45min.Ili dok sami ne ustanovite da su pečene.
-Zaliti hladnom agdom ,ostaviti da upiju i ohlade se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije